Her geçen gün Dünya’mız adına önemli keşifler yapan bilim insanları, yine yeni ve önemli bir gelişmeyle karşımıza çıktı.
Gökyüzünde geçici Ay olarak tanımladıkları ve 2020 CD3 ismini verdikleri bir nesneyi kayıtlara geçirdi. Bildiğimiz Ay’dan daha küçük olan nesne, geçici olarak yakalanan objelerden biri.
15 Şubat gecesi, kuyrukluyıldızlar ve adteroidlerle ilgili araştırmalar yapan Catalina Sky Survey ekibindeki astranomlar Dünya’nın yeni ve küçük boyutta olan Ay’ını gözlemledi.
Ancak bilim insanları tarafından yeni keşfedilen Ay, muhtemelen hiç bira zaman insanlı inişlere elverişli olmayacak. Bunun nedeni ise, bahsi geçen cismin 1,9-3.5 metre aralığında bir çapa sahip olması.
Yani yaklaşık bir araba boyutu kadar. Bu nedenle de Dünya’nın gerçek uydusu olan Ay ile kıyaslama yapmaya gerek yok.
20 kadir parlaklığa sahip olan 2020 CD3, Dünya’mızın etrafindaki tam bir turluk dönüşünü 47 günde tamamlıyor. Bunun yanı sıra cismin yörüngesi de sabit değil. Yani gün geçtikçe bizlerden uzaklaşıyor.
Belfast Kraliçe Üniversitesi’nden Grigori Fedorets, “2020 CD3, biz şu an konuşurken, Dünya-Ay sisteminden uzaklaşıyor” dedi.