1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Batı Nil Virüsü Tehlikesi: Türkiye’de Yayılım Hızlanıyor

Batı Nil Virüsü Tehlikesi: Türkiye’de Yayılım Hızlanıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Batı Nil Virüsü Tehlikesi: Yayılım Hızlanıyor

Batı Nil Virüsü Tehlikesi: Yayılım Hızlanıyor

Dünyada her yıl milyonlarca insan, sivrisineklerin taşıdığı hastalıklara bağlı olarak hayatını kaybetmektedir. Sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşan Batı Nil Virüsü hastalığı da giderek daha yaygın hale gelmektedir. Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, bu virüs ile ilgili önemli bilgiler paylaşıldı.

“2024 YILINDA 6 KİŞİDE TESPİT EDİLDİ”

Paylaşımda, Türkiye’de 2024 yılında toplamda 6 kişide Batı Nil Virüsü enfeksiyonu tespit edildiği belirtildi. Açıklamada, hastaların takip edilmekte olduğu ve tedavi süreçlerinin devam ettiği vurgulandı.

“SÜREÇ HASSASİYETLE TAKİP EDİLMEKTEDİR”

Bakanlığın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu, virüsü taşıyan sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşan viral bir hastalıktır. Genellikle mevsimsel bir seyir izleyen bu hastalık, yaz ayları ve sonbaharın ilk dönemlerinde daha sık görülmektedir. Ayrıca, hastalığın kişiden kişiye doğrudan bulaşmadığı da ifade edildi.

  • Ülkemizde 2010 yılından bu yana görülen Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu, 2024 yılında 6 kişide tespit edilmiştir.
  • Hastalarımızın takip ve tedavi süreçleri devam etmektedir.
  • Bakanlık, gerekli önlemleri almakta ve süreci dikkatle izlemektedir.

“VİRÜS YAYILMAYA BAŞLADI”

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, sivrisineklerden bulaşan ve Batı Nil ateşine yol açan salgının Türkiye’de yayılmaya başladığını ifade etti. Vakaların, özellikle Marmara Bölgesi’nde yoğunlaştığını belirten Prof. Dr. Yavuz, virüsün beyne yerleşme riski nedeniyle yaşlı bireylerde ölümcül olabileceğine dikkat çekti.

“MAYMUN ÇİÇEĞİNDEN DAHA ÖNEMLİ”

Prof. Dr. Yavuz, şu anda maymun çiçeği (mpox) hastalığının değil, Batı Nil Virüsü enfeksiyonunun toplum sağlığı açısından daha kritik bir tehdit olduğunu belirtti. İlgili bakanlıklar ve yerel yönetimlerin iş birliği ile sivrisinekle mücadelenin artırılacağını vurgulayarak, Bursa ve İstanbul gibi illerden vakaların bildirildiğini söyledi. Hastalığın, virüsü taşıyan kuşlarla temas eden Culex türü sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaştığını açıkladı.

YAŞLILARDA BEYNE YERLEŞİYOR

Virüsün, özellikle yaşlı nüfusta merkezi sinir sistemini etkileyerek menenjite yol açabileceğini dile getiren Prof. Dr. Yavuz, bildirilen vakaların ağır olgular olduğunu kaydetti. Şu şekilde devam etti:

  • Hastaların yüzde 80’i hastalığı hafif bir şekilde geçirebiliyor.
  • Ancak yaşlılar ve bağışıklığı düşük bireylerde hastalık ağır ve ölümcül seyredebiliyor.
  • Yerel yönetimlerin ve ilgili bakanlıkların iş birliği ile Afrika’dan gelen kuşların göç yolları üzerindeki illerde sivrisinekle mücadelede daha aktif önlemler alınması gerekmektedir.
  • Durgun sularda hızla üreyebilen sivrisinekler, Culex türlerinin çoğalmasını da artırmaktadır.

Bu nedenle kapalı çiftlikler, yazlıklar, havuzlar, bidonlar ve lastik içleri gibi su birikintisi oluşturabilecek her türlü alanın ilaçlanması veya kurutulması önemlidir. Kişisel olarak da sinek kovucular, cibinlik ve sineklik gibi önlemler alınabilir.

BATI NİL VİRÜSÜ VE SEMPTOMLARI

Batı Nil Virüsü, tropik ve ılıman iklimlerde bulunan bir virüstür ve ilk olarak 1937 yılında Uganda’nın Batı Nil Bölgesi’nde tespit edilmiştir. Sivrisinekler aracılığıyla tüm memeli hayvanlara ve insanlara bulaşabilmektedir. Hastalık, 2-8 gün süren bir inkübasyon döneminin ardından yüksek ateş, bulantı ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bazı ağır vakalarda ise hasta yarı-koma durumuna girebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Batı Nil Virüsü Tehlikesi: Türkiye’de Yayılım Hızlanıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin