1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Balkabağı yememiz için 6 önemli neden – Balkabağının faydaları nelerdir?

Balkabağı yememiz için 6 önemli neden – Balkabağının faydaları nelerdir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MİLLİYET.COM.TR / PEMBENAR ÖZEL

1-Keskin gözler için önemli

A vitamini eksikliği, gece körlüğü hastalığına neden olabiliyor. Balkabağında bulunan ve A vitamini öncülü olan karotenoidler gece körlüğü oluşma riskini düşürüyor. Ayrıca balkabağı içinde yer alan tokoferoller E vitamini aktivitesi göstererek gözün retina bölgesinde gelişen dejenerasyonada karşı koruyucu etki gösteriyor. Bu sayede ileride görme kaybı gibi sorunların gelişme riski azalıyor.

2-Kansere karşı koruyucu

Karotenoidler hücre çoğalmasını önleyerek kanser oluşumuna karşı da etkili rol oynuyorlar. Yapılan çalışmalar, karotenoidlerin bu fonksiyonlarını farklı mekanizmalarla sağladıklarını gösteriyor.

3-Ciltte yaşlanmayı geciktiriyor

Ultraviyole ışınları ciltte fotooksidasyona neden oluyor. Fotooksidasyon ise ciltteki hücrelerde bulunan DNA, yağ ve proteinleri etkileyerek yaşlanmaya ve cilt kanseri gibi problemlere yol açıyor. Balkabağında bulunan karotenoidler ve E vitamini bu hasarları önleyerek cilt sağlığına önemli katkılar sağlıyor.

4-Kalp damar sağlığını koruyor

Balkabağını tüketmemiz için bir başka önemli neden de kalp sağlığımızı koruması. Kötü huylu kolesterol (LDL) okside olarak ateroskleroza, bir başka deyişle damar sertliğine yol açabiliyor. Balkabağının içeriğinde yer alan antioksidanlar LDL kolesterolün oksidasyonunu önleyerek ateroskleroz gelişme riskini düşürüyor.

5-Kabızlığı önlüyor

Lifli besinleri az tüketen kişilerde kabızlık ve kolon kanseri görülme riski yükseliyor. Zengin lif içeriği sayesinde bağırsakların çalışmasını optimize ediyor ve kabızlığı önlüyor. Yetişkin bir kişinin günde yaklaşık 25-30 gram lif alması gerekiyor ve balkabağı zengin lif içeriği ile bu ihtiyacı karşılamaya yardımcı oluyor.

6-Bağışıklığı güçlendiriyor

Balkabağının hem meyve kısmı hem de çekirdekleri, beta karoten bakımından zenginler. Beta karoten vücutta bağışıklık sistemin güçlenmesinde rol oynayan bir vitamin olan A vitaminine dönüşüyor. Bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlıyor ve enfeksiyonlara karşı koruyor. Ayrıca balkabağında bulunan C ve E vitamini gibi diğer vitaminler de yine bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynuyorlar.

1 dilim balkabağı kaç kalori?

100 gram eş değerinde 1 dilim balkabağı yaklaşık 25-30 kaloridir. Ancak karbonhidrat içeriği çok yüksek olduğu için balkabağı tüketilen öğünde meyve, pilav, makarna gibi diğer karbonhidratları tercih etmemekte fayda var” uyarısında bulunan Nur Ecem Baydı Ozman sözlerini şöyle sürdürdü:

Balkabağı nasıl tüketilir?

“Balkabağı hafif haşlanmış halde yulaf ezmesi ve yoğurt ile karıştırılarak lezzetli ve sağlıklı bir ara öğün veya kahvaltı alternatifi oluşturulabilir. Aynı zamanda yemeklerin yanında garnitür olarak püre formunda veya balkabağı çorbası şeklinde tüketmek balkabağını tatlı formunda tüketmekten çok daha sağlıklı olacaktır.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Balkabağı yememiz için 6 önemli neden – Balkabağının faydaları nelerdir?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin