1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Ay’ın Uzaklaşması ve Dünya’nın Dönüş Hızı

Ay’ın Uzaklaşması ve Dünya’nın Dönüş Hızı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilim insanları, Ay’ın Dünya’dan uzaklaştıkça, bu durumun gezegenimizdeki yerçekimi etkilerini değiştirdiğini ve sonucunda Dünya’nın dönüş hızının yavaşladığını keşfetti. Araştırmalar, günlerin giderek uzayarak 25 saate kadar çıkabileceğini öngörüyor; ancak bunun gerçekleşmesi için yaklaşık 200 milyon yıl geçmesi gerekecek. Ay, Dünya’dan ortalama 384 bin kilometre uzaklıkta yer almakta ve gezegenimizin etrafında bir tur atması yaklaşık 27,3 gün sürüyor.

Ay'ın Uzaklaşması ve Dünya'nın Dönüş Hızı

Ay Uzaklaşıyor

Önceden yapılan başka araştırmalar, Ay’ın her yıl yaklaşık 4,5 santimetre uzaklaştığını göstermişti. Bu durum, Ay’ın belirli bir mesafeye ulaştıktan sonra, Dünya’nın sadece bir tarafından görünmesine yol açacak.

Dünya’da 1 Gün 18 Saatti

Bu bulgulara ulaşmak için bilim insanları, astronomik teorileri jeolojik gözlemlerle birleştirerek Dünya’nın jeolojik geçmişine yönelik istatistiksel bir yöntem geliştirdiler. Bu yöntem, güneş sisteminin derin tarihini yeniden inşa etmelerine olanak tanıdı. Milyarlarca yıl önce, Ay Dünya’ya daha yakın olduğundan, gezegenimizin dönüş hızı daha fazlaydı.

Ay Gerilemesi Devam Ediyor

Dünya tarihi boyunca Ay, ‘Ay gerilemesi’ olarak bilinen bir süreçle yavaş yavaş uzaklaşmıştır. Bu durumu, Ay’a yerleştirilen reflektörler sayesinde öğreniyoruz. Apollo misyonları sırasında astronotlar, Ay yüzeyine lazer ateşleyerek Ay’ın ne kadar hızlı uzaklaştığını hassas bir şekilde ölçtüler. Ay’ın giderek uzaklaşması, Dünya’nın dönüş hızını etkilemekte, bunun nedeni ise Ay’ın okyanus gelgitleri üzerindeki etkisidir.

Ay'ın Uzaklaşması ve Dünya'nın Dönüş Hızı

Dünya dönerken, Ay’ın çekim gücü okyanusları etkileyerek gelgit olaylarına neden olur. Ay’ın çekim gücü, Dünya’nın Ay’a en yakın tarafındaki okyanus suyunun Ay’a doğru ‘şişmesine’ yol açar. Bu esnada, eylemsizlik suyun yerinde kalmaya çalışmasını sağlar. Ancak Ay’ın çekim gücü daha baskın olduğu için su, Ay’a doğru şişer. Bu etkileşim sonucunda, Dünya dönerken Ay ile hizalanan iki gelgit çıkıntısı oluşur. Ancak Dünya, Ay’ın etrafındaki yörüngesinden çok daha hızlı döner; bu da okyanus havzalarındaki sürtünmenin suyu beraberinde çekmesine neden olur.

Ay'ın Uzaklaşması ve Dünya'nın Dönüş Hızı

Yani gelgit çıkıntıları, Ay’ın yörüngesinin biraz önüne doğru hareket ederken, Ay bu çıkıntıları geriye doğru çekmeye çalışır. Bu durum, Dünya’nın dönüş hızını yavaşlatırken, Ay’ın enerji kazanarak daha yüksek bir yörüngeye geçmesine yol açar.

İklim Değişikliği de Dönüşü Etkiliyor

Dünya’nın dönüşünü etkileyen diğer önemli bir faktör de iklim değişikliğidir. Küresel sıcaklıkların artmasıyla birlikte, kutuplardaki buzullar daha hızlı eriyor ve bu eriyen su, Dünya okyanuslarına karışıyor. Eriyen bu su, kutuplardan ekvatora doğru hareket ederken, okyanus da Ay’a ve Ay’dan uzağa doğru ‘şişiyor’. Bu durum, Dünya’nın orta kısmının genişlemesine ve dolayısıyla dönüş hızının daha da yavaşlamasına neden oluyor. Tüm bu değişiklikler, Dünya’nın günlerinin giderek daha uzun hale geleceği anlamına geliyor.

Ay'ın Uzaklaşması ve Dünya'nın Dönüş Hızı

Bu değişiklikler o kadar küçük ki, günlük yaşamda fark edilmeleri mümkün değil. Ancak milyonlarca yıl boyunca biriken bu küçük değişiklikler, sonunda Dünya’nın günlük döngüsüne bir saat daha ekleyecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ay’ın Uzaklaşması ve Dünya’nın Dönüş Hızı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin