1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Aşırı folik asit kullanımının vücuda 4 zararı

Aşırı folik asit kullanımının vücuda 4 zararı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

PEMBENAR ÖZEL

Gıdalardan aldığınız neredeyse tüm folatlar vücutta emilmeden önce parçalanarak bağırsaklarda aktif hale gelir. Buna karşılık takviyelerden aldığınız folik asidin çok daha küçük bir yüzdesi bağırsaklarınızda aktive olur. Bu nedenle aşırı folik asit alımı vücudunuzda UFA (metabolize edilmemiş folik asit) birikmesine neden olabilir ve bu da sağlığı olumsuz yönde etkiler. İşte o zararlar…

1-B12 vitamini eksikliğini maskeleyebilir

Aşırı dozda folik asit alımı, B12 vitamini eksikliğini maskeleyebilir. Vücudunuz kırmızı kan hücreleri yapmak için B12 vitamini kullanarak kalp, beyin ve sinir sisteminizin en iyi şekilde çalışmasını sağlar. B12 eksikliği tedavi edilmediğinde, beyniniz normal çalışma yeteneğini kaybedebilir ve kalıcı sinir hasarı oluşabilir. Vücudumuz folat ve B12 vitaminini çok benzer şekilde kullanır yani her ikisinde de eksiklik benzer semptomlara neden olabilir. Yapılan bazı araştırmalar, aşırı folik asit kullanımının altta yatan bir B12 eksikliğinin fark edilmemesine neden olabileceğini gösteriyor. Eğer halsizlik, yorgunluk, konsantre olma zorluğu ve nefes darlığı gibi semptomlar yaşıyorsanız B12 depolarınızı mutlaka kontrol ettirin.

2-Yaşa bağlı zihinsel yavaşlamayı hızlandırabilir

Aşırı folik asit alımı, özellikle düşük B12 vitamini seviyelerine sahip kişilerde yaşa bağlı zihinsel yavaşlamayı hızlandırabilir. Ayrıca folik asit takviyesinin düşük B12 seviyeleri olan yaşlı erişkinlerde ruh sağlığına zararlı olabileceği konusunda da yapılan araştırmalar var.

3-Çocuklarda beyin gelişimini yavaşlatabilir

Hamilelik sırasında yeterli folat alımı, bebeğinizin beyin gelişimi için gereklidir ve doğuştan sakatlık riskini azaltır. Birçok kadın sadece yiyeceklerden yeterli düzeyde folat alamadığı için folik asit takviyeleri kullanmak durumunda kalır. Folik asit takviyeleri hamilelik sırasında folat seviyelerini artırmanın pratik bir yoludur ancak aşırı dozlar, çocuklarda insülin direnci yaratabilir ve beyin gelişimini yavaşlatabilir. O nedenle bir sağlık uzmanı tarafından tavsiye edilmedikçe hamilelik sırasında aşırı dozda folik asit kullanımından kaçınmak en iyisi.

4-Kanserin yayılma ve nüksetme olasılığını artırabilir

Folik asidin kanserde iki yönlü rolü bulunur. Araştırmalar, sağlıklı hücreleri yeterli seviyelerde folik aside maruz bırakmanın, onları kanserden koruyabileceğini gösteriyor. Bununla birlikte kanserli hücreleri vitaminlere maruz bırakmanın da onların büyümesine veya yayılmasına yol açabileceğini belirtiyor. Dolayısıyla aşırı folik asit kullanımı, kanser öyküsü olan insanlar için özellikle zararlı olabilir. Yine de bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Aşırı folik asit kullanımının vücuda 4 zararı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin