1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Antalya’da Müllerian Agenezi Hastasına Yenilikçi Çözüm

Antalya’da Müllerian Agenezi Hastasına Yenilikçi Çözüm

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DHA Antalya’da Nadir Bir Hastalığa Çözüm Üretildi

Antalya’da, tıp dünyasında nadir görülen bir hastalığa karşı inovatif bir çözüm geliştirildi. 22 yaşındaki D.Y., ergenlik döneminde regl görmemesi üzerine bir doktora başvurmuştu. Yapılan detaylı kontroller sonucunda, genç kadının dış genital organlarının normal geliştiği, ancak iç genital organlarının olmadığı tespit edildi. D.Y., Müllerian Agenezi hastası olarak belirlendi; bu hastalık, her 5 bin kişiden birinde görülüyor.

Karın Zarından Vajina Yapıldı

D.Y., yaklaşık 4 yıl boyunca çeşitli doktorlara başvurmasına rağmen ameliyat olamayacağı bilgisiyle karşılaştı. Ancak son olarak gittiği bir hekim, ona umut verdi. D.Y.’nin kontrollerini üstlenen Doç. Dr. Ömer Ünal, hastasına başarılı bir ameliyat gerçekleştirebileceğini belirtti. Doç. Dr. Ünal ve ekibi, kapalı yöntemle yaklaşık 3 saat süren bir operasyonla, hastanın karın zarından vajina oluşturmayı başardı. Ameliyatın ardından D.Y., sadece bir hafta içerisinde sağlığına kavuşarak taburcu oldu.

Nadir Görülen Hastalık Hakkında Bilgiler

Doç. Dr. Ömer Ünal, Müllerian Agenezi hastalığının çok nadir görülen bir durum olduğunu vurguladı. “Bu operasyon, ülkemizde çok nadir yapılan cinsel organ oluşturma ameliyatıdır. Bu hastalık, 5 binde 1 oranında kadınlarda rahim ve vajinanın olmamasıyla kendini gösterir. Hastalık, tip-1 ve tip-2 olarak iki farklı şekilde ortaya çıkabilir. Tip-2, bazı iskelet anormallikleri, sağırlık ve böbrek yokluğu gibi sorunlarla birlikte seyreden bir sendromdur. Biz bu sendromu yaşayan hastalarda sağlıklı bir cinsel hayat sağlamak amacıyla yeni cinsel organ oluşturmaktayız,” şeklinde konuştu.

Ameliyat Süreci ve Sonrası

Hastalığın tanısının genellikle zor olduğunu belirten Doç. Dr. Ünal, “Hastamız, 4 ya da 5 yıl önce bu tanıyı almış ve birçok hastaneye başvurmuş ancak çözüm bulamamıştı. Yapılan muayenelerde, hastanın vajina ve rahminin olmadığı, Müllerian Agenezi hastalığına sahip olduğu tespit edildi. Ameliyatı planlayarak kapalı bir yöntemle yaklaşık 3 saatte gerçekleştirdik. Karın zarından vajina duvarı oluşturabilmek için flep denilen dokuları kaydırdık,” şeklinde ifade etti.

Doğum Şansı ve Gelecek İhtimalleri

Hastanın doğum yapma şansının bulunmadığını belirten Doç. Dr. Ünal, “Bu sendromda vajina ve rahim birlikte oluşmaz. Rahmi yeniden oluşturma şansımız bulunmuyor. Ancak Türkiye’de daha önce yapılan rahim nakli ile çocuk sahibi olma imkanları mevcuttur,” dedi.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Antalya’da Müllerian Agenezi Hastasına Yenilikçi Çözüm
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin