1. Haberler
  2. Gündem
  3. ANKA Türkiye, Sokak Köpeği Yasasına İtiraz Ediyor

ANKA Türkiye, Sokak Köpeği Yasasına İtiraz Ediyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANKA Türkiye, Sokak Köpeği Sorununa Çözüm Arıyor

ANKA Türkiye, Sokak Köpeği Sorununa Çözüm Arıyor

Türkiye, yıllardır devam eden sokak köpeği sorunuyla ilgili önemli bir adım attı. 7527 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilerek yasalaştı. Bu yeni düzenleme, sokakları daha güvenli hale getirmeyi amaçlamakta ve köpeklerin toplatılarak kısırlaştırılıp sahiplendirilmesini; rehabilite edilmemiş tehlikeli köpeklerin ise uyutulmasını öngörmektedir. Ancak, bu yasa hakkında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) karşıt bir tutum sergilemiştir.

CHP, AYM’YE BAŞVURDU

CHP, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurarak yasa ile ilgili itirazlarını dile getirdi. CHP milletvekillerinin katılımıyla oluşturulan heyet, AYM önünde basın açıklaması yaparak kamuoyunu bilgilendirdi. Hayvan hakları savunucuları da bu basın açıklamasında yer alarak destek verdiler.

BAŞVURUNUN GEREKÇELERİ

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, AYM’nin önünde yaptığı açıklamada, 19 maddelik yasanın yürütme maddeleri dışındaki 16 maddesine yönelik iptal başvurularının gerekçelerini paylaştı. AK Parti’nin bu yasadaki tutumunun, vatandaşlar ve belediyeler arasında yeni bir kamplaşma yaratacağına dikkat çeken Günaydın, şu ifadeleri kullandı:

  • “Sözü edilen sorumlulukları üstlenmekten kaçınan iktidar partisi tutumu, yurttaşlar arasında ve yurttaşlarla belediyeler arasında yeni bir çatışma ortamı yaratmaya yönelik bir yaklaşım sergilemektedir. Bu durum, konuyu teknik, mesleki ve vicdani bir alan olmaktan çıkarmış, sosyolojik ve siyasi bir sorun haline dönüştürmüştür.”
  • “Anayasa Mahkemesi’ni en kısa sürede toplanarak, yasaya yönelik öncelikle yürürlüğün durdurulması ve kesinlikle iptali kararını gecikmeksizin vermeye davet ediyoruz. İptal kararı sonrasında, TBMM tüm paydaşlarla birlikte katılımcı bir anlayışla güvenli sokaklarda, çocuklarımızın ve hayvanlarımızın tarihsel müktesebatımıza uygun bir şekilde birlikte ve barış içinde yaşayacağı bir düzenlemeyi gerçekleştirmekle yükümlü olacaktır.”
  • “Yasa gerekçesi, Türkiye’de 4 milyon sokak köpeği bulunduğunu belirtirken, yalnızca 100 bin hayvan kapasiteli barınakların mevcut olduğu gerçeği göz önünde bulundurulmalıdır. Yasanın Resmi Gazete’de yayımlandığı gün yürürlüğe girmesinin hedeflenmesi ve tüm hayvanların yakalanarak barınaklarda tutulmasının öngörülmesi, iyi niyetle açıklanamaz.”
  • “Yasa’nın TBMM’de kabul edilmesiyle birlikte, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen sokak köpeklerine yönelik yaşanan vahşet görüntüleri, kamuoyunun vicdanını derinden yaralamaktadır. İptal kararı sonrasında TBMM, tüm paydaşlarla birlikte katılımcı bir anlayışla güvenli sokaklar için gerekli düzenlemeleri yapma sorumluluğu ile karşı karşıya kalacaktır.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ANKA Türkiye, Sokak Köpeği Yasasına İtiraz Ediyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin