1. Haberler
  2. Gündem
  3. ANKA III İnsansız Hava Aracında Önemli Gelişmeler

ANKA III İnsansız Hava Aracında Önemli Gelişmeler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk savunma sanayii çerçevesinde geliştirilen ANKA III insansız hava aracı, önemli bir aşama kaydetti. Türk savunma sanayii içerisindeki insansız hava aracı yeteneklerini yeni bir seviyeye taşıyan ANKA III’ün geliştirme çalışmaları 2022 yılında başlamıştı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), ilk uçuşunu 28 Aralık 2023’te gerçekleştirdiği ANKA III için geliştirme ve test faaliyetlerine devam ediyor.

Önemli Aşama Geçildi

TUSAŞ’tan yapılan yazılı açıklamada, ANKA III’ün uçuşuna dair bilgiler paylaşıldı. ANKA III’ün mühimmatlı ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdiği belirtilen açıklamada, “Tam bağımsız Türkiye yolunda gücümüzün ve kararlılığımızın eseri ANKA III, birbiri ardına kaydettiği başarılarla heyecan ve gurur veriyor. Savunma sanayimiz, yerli ve milli teknolojimizin gücüyle, yarınlara hızla ilerliyor. Vatanımızın güvenliği ve bağımsızlığımızın bekası için, iz bırakmaya devam.” denildi.

ANKA III İnsansız Hava Aracında Önemli Gelişmeler

ANKA III, Savunma Sektöründe Gücünü Gösterdi

Açıklamada görüşlerine yer verilen Demiroğlu, ANKA III’ün bir kilometre taşını daha geride bıraktığını vurgulayarak, “Mühimmat ile ilk uçuşunu gerçekleştiren milli gururumuz ANKA III, savunma sahasında ülkemize vereceği gücü bir kez daha göstermiş oldu. Bir başarılı adımı daha gerçekleştirmenin gururuyla, daima yükselen hedeflerimize son hızla ilerlemeye devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

ANKA III İnsansız Hava Aracında Önemli Gelişmeler

Göreve Hazır Hale Getirilecek

Her uçuş testindeki değerlendirmelerin ardından ANKA III için yeni performans ve görev zarfları açılarak platformun göreve hazır hale getirilmesine çalışılacak. Aynı yılın mart ayında Sistem Gereksinimleri Gözden Geçirme Toplantısı’nın ardından sistem gereksinimleri donduruldu. Nisan 2022’de icra edilen Ön Tasarım Gözden Geçirme Toplantısı ile dış geometri tasarımı belirlendi.

ANKA III İnsansız Hava Aracında Önemli Gelişmeler

Tasarım Çalışmaları Hız Kazandı

Temel aviyonik mimarisi ANKA ve AKSUNGUR ile ortak olan ANKA III’ün yeni itki sistemi başta olmak üzere değişen alt sistemlerine yönelik tasarım çalışmaları hızla gerçekleştirildi. Ekim 2022’de Kritik Tasarım Gözden Geçirme Fazı başladı. Kasım 2022’de ise hava aracının ilk detay parça üretimi gerçekleştirildi. Ocak 2023’te yapısal montajı, şubatta ekipman ve kablaj yerleşimleri tamamlanan ANKA III’ün sesi ilk kez mart ayında duyuldu. ANKA III, Nisan 2023’te taksi testleri için pist başına geçti.

ANKA III İnsansız Hava Aracında Önemli Gelişmeler

Jet Motoru Sayesinde Daha Hızlı

İlk uçuşunu başarıyla tamamlayan ANKA III, jet motoru sayesinde daha hızlı, yüksek faydalı yük taşıma kapasitesine sahip ve kuyruksuz yapısıyla radarda daha az görünür bir insansız hava aracı sistemi olarak tanımlanıyor.

Türkiye’nin 3 Avcısı Birbirini Tamamlayacak

Ailesinden yeni yazılım sistemiyle ayrılan ANKA III, ANKA ve AKSUNGUR’da kullanılan yer sistemleri ve veri linkleri temel kabul edilerek geliştirildi. ANKA III sistemi, ANKA ve AKSUNGUR ile birlikte aynı yer sistemleriyle yönetilecek. Bu üç sistem, kontrol edildikleri aynı yer sistemi sayesinde ortak görevlerde birbirini tamamlayan unsurlar olarak kullanılabilecek. ANKA ve AKSUNGUR’da kullanılan, yaklaşık 200 bin saati bulan uçuşlar esnasında zamanla geliştirilen ve iyileştirilen yazılımlar da ANKA III sisteminin yazılımının temelini oluşturuyor.

ANKA III İnsansız Hava Aracında Önemli Gelişmeler

Mühimmat Taşıma Kapasitesi

ANKA III sistemi, gövde içinde yer alan iki istasyonda her birinde 650 kilogram, kanat içi istasyonlarında her birinde 650 kilogram, dış istasyonlarında ise her birinde 100 kilogram mühimmat taşıma kapasitesine sahip. Böylelikle ANKA III, insansız hava araçlarında en sık kullanılan SOM-J, MK-82 ve Sığınak Delici Bomba gibi büyük mühimmatların entegrasyonunu sağlayabilecek. Geliştirilen oleo-pnömatik iniş takımı da hava aracı üzerinde kalkış ve iniş yüklerini taşıyabilecek.

ANKA III İnsansız Hava Aracında Önemli Gelişmeler

Taşıma Kapasitesi Yüksek

ANKA III sistemi; taşıma kapasitesinin yüksekliği, çok sayıdaki dahili ve harici mühimmat istasyonu ve görünürlüğü düşük tasarımıyla pek çok görevde başrolü üstlenme yeteneğine sahip olarak geliştirildi. ANKA III, keşif, gözetleme ve istihbarat, farklı hava-yer mühimmatları ile taarruz, İHA’lara angaje olarak av taraması, düşman RF yayımı yapan radar ve hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirme gibi görevleri icra edebilecek.

Haberleşme İstihbarat Görevini Yerine Getirecek

Ayrıca hava ve karada dost kuvvetlere himaye, sinyal ve haberleşme istihbaratı, elektronik harp, diğer dost unsurlarla beraber operasyon ve haberleşme rölesi gibi bir dizi görevi de yerine getirebilecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ANKA III İnsansız Hava Aracında Önemli Gelişmeler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin