Dışarıdan geliniyorsa içeri girer girmez ayakkabıların çıkarılması, çok hızlı bir şekilde kıyafetlerin değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Buyrukçu, “Bir kıyafeti artık 2-3 kez kez değil sadece bir kez giymeliyiz. Günlük değiştirdiğimiz giysilerimizi derhal yıkamaya atmalıyız. Özellikle pamuklu çamaşırları çok yüksek ısılarda, örneğin beyazları 90 derecede yıkamalıyız” dedi.
Yıkama öncesi çamaşır suyunda bekletin çünkü…
Çamaşırlardan uygun olanların yıkama öncesi çamaşır suyunda bekletilmesinin ön dezenfeksiyon bakımından gerekli olduğuna işaret eden Dr. Buyrukçu şunları söyledi:
Çamaşırları yoğun buharla ütüleyin
“Eve girmeden önce toplu taşıma aracı kullandıysak, kalabalık bir ortamda bulunduysak, çıkardığımız giysileri çamaşır suyunda bekletelim. Çamaşır suyu ve yüksek ısıda yıkama mümkün değilse yıkama ve kurutma işleminden sonra muhakkak ütüleyelim. Yoğun buharlı ütüleme işleminin ardından ise giysileri hemen katlayıp yerine koymalayım, en az 10 dakika da buhardan arınmasını bekleyelim.”
Bazı evlerde çocuk ve yaşlıların bir arada olduğunu, bu nedenle günlük havalandırmanın atlanmaması gerektiğini de kaydeden Buğra Buyrukçu, sözlerine şöyle devam etti:
Virüsleri öldüren bu karışımı her yere sıkın
“Hele de küçük çocukların, hasta çocukların ve bebeklerin odalarını ekstra havalandıralım. 1’e 2 oranında karıştıracağımız lavanta yağı ile palmarosa yağını evin her köşesine sıkalım. Bu karışım virüsleri öldürmede çok etkili.
Her gün yüzey temizliği yapın
Yanı sıra yüzey temizliğini günlük yapalım; temizlikte kokusu az, alkolü yüksek kolonya kullanalım.
Yastık kılıflarını günlük değiştirin
Yattığımız yatak da bulaşma açısından riskli. Örneğin geceleri terliyoruz. O terli yastığa virüs bulaşabiliyor; günlük değiştirelim.
Havluları muhakkak ayırın
Ayrıca herkesin el havlusu ayrı olmalı, üç günde bir değişmeli. Mümkünse havluları kaynatalım. Dışarıda kullandığımız eldiven ve maskeleri eve girmeden ucundan tutup çöpe atalım.Meyve ve sebzeleri çok iyi dezenfekte ettikten sonra tüketeliM.”