1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Abdullah Güler’den Emeklilik ve Çalışma Saatleri Üzerine Açıklamalar

Abdullah Güler’den Emeklilik ve Çalışma Saatleri Üzerine Açıklamalar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DHA AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in Açıklamaları

DHA AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'in Açıklamaları

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, çalışma saatlerinin düşürülmesi ve emeklilik konularında önemli açıklamalarda bulundu. Emeklilikle ilgili dünya genelindeki ve Avrupa ülkelerindeki uygulamaların dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Güler, kamu ve özel sektörde haftalık çalışma saatlerinin düşürülmesi yönünde herhangi bir çalışmanın olmadığını belirtti.

“HAFTALIK ÇALIŞMA SAATLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİYLE İLGİLİ DÜZENLEMEMİZ YOK”

Güler, “Öyle bir çalışma söz konusu değil. Gerek haftalık çalışma saatleri gerekse günleri açısından gündemimizde böyle bir çalışma yok. Ancak pandemiyle beraber belli sektörlerde ve meslek gruplarında daha kısa süreli çalışma ve esnek çalışma modelleri önerilmektedir. Bu bağlamda, eğer mümkünse sadece belirli meslek kollarında ve uzaktan çalışma modeli gibi daha kısa süreli haftalık çalışma düzenlemeleri üzerinde öneriler bulunmaktadır. Ancak mevcut çalışma hayatımızda, haftalık çalışma günleri ve saatlerine dair herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Şu anda hayata geçecek bir çalışma mevcut değildir.” dedi.

“AVRUPA’DA BİZİM ÜLKEMİZDE OLDUĞU GİBİ 40’LI, 45’Lİ VE 50’Lİ YAŞLARDA BİR EMEKLİLİĞE RASTLAYAMAZSINIZ”

Güler, “Gelişmiş ülkelerdeki emeklilik uygulamaları dikkate alındığında, üç ana başlık öne çıkıyor: Prim miktarı, ödenen süre ve emeklilik yaşı. Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde, bizim ülkemizde olduğu gibi 40’lı, 45’li ve 50’li yaşlarda emekliliğe rastlanmamaktadır. Avrupa’da emeklilik yaşı genellikle 65 veya 67’dir; bazı ülkelerde ise bu yaş 70’e kadar çıkabilmektedir. Bu durum, sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’DE İKİ ÇALIŞANA BİR EMEKLİ DÜŞÜYOR”

Dünya ortalaması göz önüne alındığında, 3 ila 4 çalışana karşılık bir emekli düşmektedir. Ancak Türkiye’de bu oran neredeyse 2 çalışana 1 emekli olarak karşımıza çıkmaktadır. Güler, “Ülkemizde yaklaşık 32 milyon çalışan ve 16 milyon 100 bin civarında emekli bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.

YENİ EMEKLİLİK SİSTEMİ İNŞAASI

Güler, “Bu nedenle, mutlaka prim miktarını, emeklilik yaşını ve ödenen süreyi dikkate alacak şekilde daha adil, dengeli ve sürdürülebilir bir emeklilik sistemini inşa etmemiz gerekmektedir. Vatandaşlarımızın, tercih ettikleri doğrultuda uygun emekli maaşına ulaşabilmesi önemlidir.” diye ekledi.

“GELİŞMİŞ ÜLKELERDEKİ UYGULAMAYI HAYATA GEÇİRMEMİZ GEREKİYOR”

Güler, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın desteğiyle en düşük emekli aylığının 12 bin 500 lira olduğunu belirterek, “Bu destek sağlanmadığı takdirde emekli maaşları daha düşük seviyelerde kalacaktır. Dolayısıyla, bu durumun düzeltilmesi ve sürdürülebilir hale getirilmesi gerekmektedir. İnşallah önümüzdeki dönemde, evrensel olarak gelişmiş ülkelerin uyguladığı sistemlerden benzerlerini ülkemizde hayata geçireceğiz.” şeklinde konuştu.

Abdullah Güler'den Emeklilik ve Çalışma Saatleri Üzerine Açıklamalar

EMEKLİLİKLE İLGİLİ ÇALIŞMA

Güler, bakanlığın bu konuda çalışmalarının olduğunu ancak henüz yasal bir düzenleme metni bulunmadığını belirterek, “Bu konuyu ilerleyen dönemlerde daha kapsamlı bir şekilde ele almak gerekecek.” dedi.

“DOSYALARIN DOĞRUDAN YARGITAY’A GÖNDERİLMESİYLE İLGİLİ ÇALIŞMA YOK”

Güler, adam öldürme, uyuşturucu ticareti ve çocuk istismarı gibi suç dosyalarının istinafa gitmeden doğrudan Yargıtay tarafından değerlendirilmesine dair bir çalışmanın olmadığını, ancak yargı süreçlerinin daha hızlı tamamlanabilmesi için önerilerin olduğunu açıkladı. “Hukuk camiasında bazı suç tipleri açısından, doğrudan Yargıtay’a gitmesi kesin olan dosyaların istinaf mahkemesi görmeden Yargıtay’a gönderilmesi yönünde öneriler bulunmaktadır. Ancak, bu süreçte failin veya şüphelinin acil yargılanma hakkı ile savunma hakkının ihlali olmaması için gerekli tedbirlerin alınması şarttır.” dedi.

Güler, “Şu anda böyle bir öneri veya teklif gündemimizde yok, ancak bu konudaki beklentileri dikkate alıyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Abdullah Güler’den Emeklilik ve Çalışma Saatleri Üzerine Açıklamalar
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin