Çin’in Wuhan kentindeki bir hayvan pazarında ortaya çıkan Corona virüsü nedeniyle tüm dünya alarma geçmiş durumda. Çin’in yanı sıra Fransa, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Tayland, Amerika Birleşik Devletleri, Vietnam, Avustralya ve Malezya’da da ortaya çıkan virüs korkutucu bir hal almaya başladı.
Durumun ciddiyetini gören araştırmacılar ABD’de tasarladıkları bir simülasyon sayesinde, güçlü bir virüsün ortaya çıkması halinde sonuçlarının neler olabileceğini ön görmeye çalıştı. Yapılan simülasyonun sonuçları ise fazlasıyla korkutucu.
ABD’deki devlet görevlileri, sağlık uzmanları ve iş insanlarından oluşan 15 kişilik bir grup, dünya çapında bir virüs ortaya çıktığı zaman, mücadele etmek için neler yapılmalı sorusuna cevap aramak için simülasyon geliştirdi. 3 buçuk saat süren simülasyonda bütün çabalara rağmen 65 milyon insan hayatını kaybetti.
Üzerinde çalışma yapılan simülasyon Johns Hopkins Sağlık Güvenlik Merkezi’nde, Dünya Ekonomik Forumu ve Melinda Gates Vakfı ortaklığında gerçekleştirildi. Simülasyonda, Brezilya’daki domuz çiftliklerinden yayıldığı varsaylan CAPS isimli bir virüs tüm dünyayı etkisi altına aldı.
CAPS virüsü, altı ay içinde tüm dünyayı etkisi altına aldı ve yapılan tüm mücadeleye rağmen 18 ay sonunda 65 milyon insanın ölümüne sebep oldu. Ardından da küresel bir finansal krizi tetikledi.
Event 201 ismi verilen simülasyona Birleşmiş Milletler’den temsilciler, ABD’de bulunan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden sağlık uzmanları, akademisyenler ve şirketlerin temsilcileri katıldı.
Event 201’in organizatörlerinden biri olan Eric Toner, “Ekim ayında yaptığımız egzersizde değinmeye çalıştığımız nokta, virüs salgınının sadece sağlıkla ilgili olmadığıdır. Çalışmamız toplumsal ve ekonomik sonuçlarla da ilgilidir” dedi.
Simülasyonda virüse karşı 7 farklı eylem hazırlandı. Bu eylemler ileride olası virüslere karşı kullanılabilecek senaryolar ve virüslerle mücadele için önemli birer yol haritası olabilir.