1. Haberler
  2. Gündem
  3. ABD Büyükelçisi Jeff Flake’den Türkiye ile İlgili Açıklamalar

ABD Büyükelçisi Jeff Flake’den Türkiye ile İlgili Açıklamalar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Büyükelçisi Jeff Flake’den Önemli Açıklamalar

ABD Büyükelçisi Jeff Flake'den Önemli Açıklamalar

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, 1 Eylül 2023’te sona erecek olan üç yıllık görev süresi öncesinde Politico dergisine verdiği röportajda, Türkiye ile ilgili önemli konulara değindi. Bu konular arasında Türkiye’ye F-16 satışı, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi ve İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırıları gibi meseleler yer aldı.

“15 Temmuz’da Erdoğan’ı Desteklemede Yavaş Kaldık”

Flake, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında ABD’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümetine destek vermekte yavaş kaldığını ifade etti. O dönemde, ABD Başkanı Barack Obama’nın Erdoğan’ı aramadığı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in aradığına dair eleştirilerin bulunduğuna dikkat çekti. Flake, bu durumun ABD için rahatsız edici olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin Rehine Takasındaki Rolü

Flake, Türkiye’nin 1 Ağustos 2024’te ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus cezaevlerinde bulunan 26 kişinin karşılıklı değişimini içeren rehine takası sürecindeki rolünü de değerlendirdi. “Lojistiği Türkler yaptı. 7 ülke, 7 uçakla Ankara’ya geldi ve gerçekten harika bir iş çıkardılar. Bu sefer, ABD Başkanı Joe Biden’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı teşekkür etmek için aradığı, ancak Putin’in aramadığı söyleniyordu. Bir tersine dönüş yaşadık,” dedi.

Gazze Şeridi’ndeki Durum

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırılarına ilişkin olarak Flake, Türkiye gibi bölgesel aktörlerin garantör rolü oynamadan veya Gazze’nin yeniden inşasında herhangi bir katkıda bulunmadan, Gazze’deki duruma uzun vadeli bir çözüm getirilmesinin oldukça zor olduğunu belirtti.

“Türkiye, Vazgeçilmez Bir Müttefik”

Flake, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine onay verme sürecinde Ankara’ya yönelik F-16 satışı için ABD’li senatörlerle yaptığı telefon görüşmelerini de aktardı. Senatörler Ben Cardin, Jim Risch, Michael McCaul ve Gregory Meeks ile görüşerek onları ikna ettiğini ifade etti. Flake, Türkiye’nin vazgeçilmez bir ortak olduğunu bilen iyi niyetli insanların varlığına dikkat çekerek, “Dünya barış içindeyken Türkiye sadece coğrafi olarak önemli bir konumda, ama dünya bir çalkantı içindeyse Türkiye o zaman çok daha önemli.” şeklinde konuştu.

Flake, bir sonraki ABD büyükelçisine şu tavsiyelerde bulundu: “Bu ilişkiyi geliştirmek için her cephede çalışmaya devam edin. Çünkü şunu söyleyebilirim ki, Türkiye vazgeçilmez bir müttefik ve biz onlara her zaman böyle davranmadık. Fakat öyleler ve büyüyen bir bölgesel güç. NATO’da bizden sonra en büyük ikinci orduya sahipler. Bunu geliştirmek için elimizden geleni yapmalıyız.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ABD Büyükelçisi Jeff Flake’den Türkiye ile İlgili Açıklamalar
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin