1. Haberler
  2. Sağlık
  3. HPV’den korunmanın yolları – HPV aşısı ne zaman yapılır?

HPV’den korunmanın yolları – HPV aşısı ne zaman yapılır?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
ABONE OL

Human papilloma virüsler (HPV) oldukça yaygın görülen, belirti göstermeyen ve bulaşıcı DNA virüsleridir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan en yaygın görülenlerdendir.

HPV enfeksiyonu Türkiye’de de giderek artan sıklıkla görülüyor ve hem erkekte hem de kadında ciddi sağlık problemleri yaratıyor.

Bir yetişkinin 50 yaşına kadar HPV enfeksiyonuna yakalanma riski yüzde 80 olarak belirtiliyor. Çoğunlukla enfekte olma yaşı 15-25 yaş olarak belirtiliyor.

Çoğu zaman enfeksiyon bulaştıktan sonra belirti göstermeyip 2-3 yıl içerisinde tedavi olmadan bağışıklık sistem ile vücuttan tamamen temizlenir.

Human papilloma virüs (HPV) cinsel ilişki sırasında enfekte cilt bölgesinin karşılıklı teması ile ya da elle temasla bulaşır. Çok eşlilik durumunda da bulaşma riski artar. Prezervatiflerin mutlak koruyuculuğu yoktur çünkü enfekte cildi tamamıyla kapatmak mümkün olamaz.

Mutlak koruyuculuk olmamasına rağmen her ilişki öncesi kondom kullanımı öneriliyor. Servikal kanser tarama testlerinin (PAP test) aşı yapılsa bile uygulanmaya devam edilmesi gerekiyor.

Yüzde 10-20 oranında enfeksiyon vücutta kalır. Bu durumda servikal kanser veya kanser öncülü hastalık oluşturur. Ancak bu tarz kanserle ilişkili durumun ortaya çıkma süresi yaklaşık 15-20 yıl gibidir.

Bu nedenle tarama programları, gelişen kanser veya öncüllerini belirlemede önemli ve çok değerlidir.

HPV aşısı etkili midir?

Cinsel aktivite başlamadan önce aşılar yapılmışsa koruyuculuğu daha yüksek oluyor. Ancak tersi durumlarda (cinsel aktif, genital siğil, HPV pozitifliği, anormal smear sonucu) da yapıldığında etkisi azalsa da koruyuculuk oluyor. Aşının hamilelikte yapılması önerilmez.

Aşı diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara (HIV, chlamidia, herpes, gonore) karşı koruma sağlamaz, bazen aşıya rağmen HPV enfeksiyonu gelişebilir.

HPV nasıl tedavi edilir?

Siğil şikayeti ile gelen hasta ayrıntılı jinekolojik muayene ile vajen ,makat ve tüm dış genital bölge siğil kitleleri açısından taranır.

Siğil virüsü ile birlikte özellikle kanser yapan HPV tipleri için bulaş açısından rahim ağzından smear ve HPV PCR denilen HPV tiplendirme testi yapılır.

Siğiller crioterapi, elektrokoterizasyon veya bazı yakıcı ilaç solüsyonları ile çıkarılır. Bağışıklık sistemini güçlendirecek destek tedavileri önerilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
HPV’den korunmanın yolları – HPV aşısı ne zaman yapılır?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin