1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Fındık Yetiştiriciliğinde File Örtülerinin Rolü ve Avantajları

Fındık Yetiştiriciliğinde File Örtülerinin Rolü ve Avantajları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fındık Yetiştiriciliğinde File Örtülerinin Önemi

Fındık Yetiştiriciliğinde File Örtülerinin Önemi

Karadeniz Bölgesi için balık avcılığının yanı sıra, fındık yetiştiriciliği de büyük bir öneme sahiptir. Bu yıl fındık hasadı süreci tamamlandı ve şimdi bahçelerdeki file örtülerinin toplanma işlemleri başladı. Trabzon’da, fındık hasadı öncesi bahçelerine file örtülerini seren üreticiler, fındığın dalından dökülerek toplanma sürecinin sonuna gelmiş durumdalar.

Fındık Yetiştiriciliğinde File Örtülerinin Rolü ve Avantajları

File Örtüler ile Verim ve Kalite Artışı

Üreticilerin beyanlarına göre, file örtülerinin kullanılması işçilik maliyetlerini azaltmakla kalmayıp, fındığın dalında durduğu sürece kilosunu ve kalitesini artırmaktadır. Temmuz ayı itibarıyla bahçelerini file örtüleriyle kaplayan üreticiler, Eylül ayı itibarıyla hasat sürecinin son aşamaları için tekrar bahçelere girmeye başladı.

Fındık Yetiştiriciliğinde File Örtülerinin Rolü ve Avantajları

Fındıkların Harmana Götürülmesi

Şu günlerde, dalında olgunlaşan ve örtülere düşen fındıkları çuvallayarak harmana taşıyan üreticiler, aynı zamanda örtülerini toplayarak ürünlerini satışa hazır hale getiriyorlar.

Üreticiler Toplama Maliyetinden Kurtuluyor

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, üreticilere file örtü önerisinin önemli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

  • “100 kilogram olan dekarda verimi, 200-300 kilograma çıkartabilmemiz için bazı önlemler almamız gerekiyor. Fındık ağaçlarının yenilenmesi, fındık dallarının yeniden sökülüp dikilmesi gibi çeşitli tedbirler alınmalı. Ayrıca fındığı yerden toplamak oldukça önemlidir. Fındık yere düştüğünde daha kaliteli ve olgun hale gelir, bu da yüksek verim elde etmemizi sağlar.”

Kilo Başına Ekstra Katkı

Ergan, bu bağlamda file örtüsü serildikten sonra fındığın olgunlaşıp döküldüğünü aktararak, “Olgunlaşan ürün filenin üstüne düştüğü için üretici toplama maliyetinden kurtulmuş oluyor. Dolayısıyla, file örtüsünün maliyeti birkaç sezonda çıkarılabiliyor. Ayrıca, fındıkta en az 1-2 randıman artışı sağlanıyor. Bu da üreticiye kilo başına 2 ila 5 lira arasında bir katkı sağlıyor.” dedi.

Meyilli Arazilerde de Kullanım Kolaylığı

File örtüsü ile fındık toplamanın verim ve kaliteyi artırdığına dikkat çeken Ergan, “Trabzon’da file örtüsü kullanan birçok üreticimiz mevcut. Arazi yapısı bakımından da file örtüsü uygun, çünkü çok meyilli arazilerde de fileyle örtülebiliyor. Bu tür arazilerde makineli tarım yapmak zor olsa da, file örtüsü uygulaması oldukça faydalı. File örtüsü kullananların büyük ölçüde kazançlı çıkacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

İşçilik Maliyetinde Önemli Düşüş

Ortahisar ilçesine bağlı Çukurçayır Mahallesi’ndeki 6 dönümlük fındık bahçesini file örtü sistemiyle toplayan üretici Haydar Meral, file örtüsünü geçen yıl aldığını ancak bu yıl tam verimli bir şekilde kullanmaya başladığını ifade ederek şunları söyledi:

Fındık Yetiştiriciliğinde File Örtülerinin Rolü ve Avantajları

  • “Bu yılki tecrübelerimizden anladığımız kadarıyla, 15 Temmuz’da hem sıra foşa fındığın hem de Giresun yabanisinin örtüsünün serilmesi gerekiyor. Bizim fındık bahçemizde toplamda 6 dönüm ve 300 ağaç mevcut. Düzenli bir örtü ile 4 kişi, iki günde fındığı toplayıp harmana dökebiliyor. Önceden burada 26 yevmiye gerekiyordu, şimdi ise sadece 8 yevmiye ile bu işi tamamlayabiliyoruz.”

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Fındık Yetiştiriciliğinde File Örtülerinin Rolü ve Avantajları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin