1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Fındık Hasatında File Yöntemi ile Verim Artışı

Fındık Hasatında File Yöntemi ile Verim Artışı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fındık Hasat Zamanı: File ile Verim Artışı

Fındık Hasat Zamanı: File ile Verim Artışı

Karadeniz Bölgesi’nin tarımında önemli bir yere sahip olan fındıkta hasat dönemi geldi. Fındık üreticileri, son yıllarda geleneksel yöntemlerin yerini, daha modern ve verimli bir yöntem olan file ile hasat yapma tercihiyle değiştirmeye başladı. Bu yenilikçi hasat yöntemi, işçilik maliyetlerini önemli ölçüde azaltmasının yanı sıra, ürün kalitesini artırma konusunda da büyük avantajlar sağlıyor. Ayrıca, bahçedeki yabancı otların temizlenmesi işlemi de bu sistem sayesinde tek seferde gerçekleştirilebiliyor. Bununla birlikte, benzin masraflarından da tasarruf edilmesi mümkün hale geliyor.

File ile Hasat: Ağaç Dallarına Zarar Vermeden

Tekkeköy Kaymakamı Enver Hakan Zengin, file ile hasat yönteminin fındık ağaçlarının ve ocaklarının zarar görmeden toplanmasını sağladığını ifade ederek, “Ayrıca, bu teknikle zemindeki bitki örtüsünün korunması ve birikmelerin engellenmesi üretime büyük katkı sağlıyor.” şeklinde konuştu.

Randıman Artışı ve Kalite

Tekkeköy İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli ziraat mühendisi Filiz Turna, hasat maliyetlerinin düşürülmesinin yanı sıra, nemin ve yağmur suyunun uzaklaştırılmasının sağlandığını belirterek, şu açıklamalarda bulundu: “Bu sayede aflatoksin oluşumunu engelleyebiliyoruz. Meyvelerin kendiliğinden olgunlaşıp filenin üzerine düşmesi veya dalı hafifçe silkeleyerek meyvelerin düşürülmesi, randımanı da büyük ölçüde artırmaktadır.”

Maliyetlerin Düşmesi

Yağbasan Mahallesi’nde 3 yıl önce 20 dönümlük fındık bahçesinde hasat filesi kullanmaya başlayan Hamit Kırbaş Alioğlu, bu yöntemle maliyetlerini düşürmenin yanı sıra ürün kalitesini de artırmanın mutluluğunu yaşıyor. Kırbaş Alioğlu, “File ile hasat sayesinde işçi maliyetlerimiz düştü, ürün kalitemiz arttı. Geçmişte 50 bin lira olan masrafımız, şimdi 5-6 bin liraya kadar düştü. Hasat öncesi bahçedeki yabancı otların temizlenmesi işlemi bu sistem sayesinde tek seferde yapılıyor. Ayrıca benzin masrafında da önemli bir tasarruf sağlıyorum. Eşimle birlikte gerekirse hiç işçi almadan hasat yapabiliyoruz. Fındıklarım file sayesinde zarar görmeden, kurumuş bir şekilde toplanıyor.”

Büyük Tasarruf Fırsatları

Hasat filesi kullanan diğer bir üretici Ali Yılmaz ise, “Yevmiyelerin 1.200-1.300 lira arasında değiştiği bu dönemde file sistemi, uzun vadede büyük tasarruf sağlıyor. 8 ton fındık toplanan bir dönemde 300 bin lira yevmiye ödemek yerine, 200 bin lira masrafla 30-35 dönümlük tarlayı fileyle kurtarmak mümkün. Fileyi ağustos başında seriyoruz ve eylül ortasına kadar kaldırmıyoruz.” diyerek, bu yöntemin avantajlarını vurguladı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Fındık Hasatında File Yöntemi ile Verim Artışı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin