1. Haberler
  2. Gündem
  3. ABD Büyükelçisi Jeff Flake’in Türkiye ile İlişkiler Üzerine Değerlendirmeleri

ABD Büyükelçisi Jeff Flake’in Türkiye ile İlişkiler Üzerine Değerlendirmeleri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Büyükelçisi Jeff Flake’in Ankara’daki Değerlendirmeleri

ABD’nin Ankara büyükelçisi Jeff Flake, 3 yıllık görev süresinin 1 Eylül’de sona ereceği dönemde, Ankara’da bir grup diplomasi muhabiriyle bir araya geldi. Flake, esir takası ve F-16 süreci gibi konulara dair dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu. Görev süresi boyunca, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla başlayan savaşın belirleyici bir faktör olduğunu vurgulayan Flake, Montrö Sözleşmesi’nin uygulanması sayesinde Rusya’nın Karadeniz’deki hareketliliğinin engellendiğini belirtti.

ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNE VURGU

Flake, “Türkiye’nin özellikle NATO için vazgeçilmez bir müttefik olduğunu tekrar tekrar gösterdiğine inanıyorum” ifadesini kullanarak, Türkiye ve ABD ilişkilerinin mevcut durumunu değerlendirdi. İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılma başvurusu sürecine de değinen büyükelçi, iki ülkenin bu süreçte Türkiye ile olan ilişkilerinin önemine dikkat çekti. Flake, ABD ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin mevcut 40 milyar dolardan 100 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini ve “Birkaç yıl içinde bu hedefe ulaşacak bir yörüngede olacağız” şeklinde konuştu.

İLİŞKİLERDEKİ OLASI DEĞİŞİMLER

ABD’de 5 Kasım 2024 tarihinde yapılacak seçimler hakkında konuşan Flake, yönetim değişikliklerinin dış politikada büyük bir etki yaratmayacağını belirtti. “İster Cumhuriyetçiler ister Demokratlar iş başında olsun, şunu söyleyebilirim ki Kongre, dış politikada önemli bir dengeleme görevi üstleniyor. Dolayısıyla, ilişkilerimizde büyük değişimler görmeyeceğiz” dedi.

F-16 SATIŞ SÜRECİ

Büyükelçi Flake, Türkiye’ye 40 adet yeni F-16 ve 79 adet modernizasyon kiti satışına ilişkin Kongre bildiriminin yapıldığını ve anlaşmanın imzalandığını ifade etti. Flake, “Tüm bu süreç tamamlandı; ancak Lockheed Martin ve diğer tedarikçilerle anlaşma mektubunun imzalanması gerekiyor. Türkiye’nin, yerel içerik ve sanayileşme konularında müzakerelere devam etmesi gerekiyor” dedi.

S-400 MESELESİ VE F-35

S-400 füze savunma sistemi ile ilgili soruları yanıtlayan Flake, Türkiye’nin F-35 programına geri dönmesi için S-400 meselesinin çözülmesi gerektiğini belirtti. “Türkiye’nin F-35 konsorsiyumuna yeniden katılabilmesi için öncelikle bu sorunun çözülmesi şart” ifadelerini kullandı.

SİVİL KAYIPLAR VE İSRAİL’in SALDIRILARI

İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana devam eden saldırılarına dair de değerlendirmelerde bulunan Flake, İsrail’in Hamas’a karşı sivil kayıplarını azaltması için her fırsatta teşvik ettiklerini belirtti. “İsrail, kendini savunma hakkına sahip. Sivil kayıplarını azaltmaları için onları her zaman teşvik ediyoruz ve ateşkes sağlanması için Türkiye ve diğer ülkelerle birlikte çalışıyoruz” dedi.

İSRAİL’İN GAZZE’DEKİ SALDIRILARINA YANIT

Flake, İsrail’e yapılan askeri yardımların ateşkese katkı sağlayıp sağlamayacağına dair “Askeri satışların büyük bir kısmı savunma amaçlıdır ve Demir Kubbe’nin bir parçasıdır” dedi. Ayrıca, ateşkes sağlanması durumunda misilleme ihtimalinin azalacağına inandığını ifade etti.

TÜRKİYE VE İRAN’IN ROLÜ

Flake, Türkiye’nin İran konusundaki tecrübesine de dikkat çekerek, “Türkiye, İran konusunda çok daha fazla deneyime sahip, belki de bizden daha farklı anlayışlara sahip” dedi. İran ile gerilimi düşürme konusunda Türkiye’den nasıl bir geri dönüş aldıkları sorusuna ise “Türkiye de dahil olmak üzere tüm müttefiklerimizden bu ilişkileri kullanarak gerilimi düşürmelerini istiyoruz” yanıtını verdi.

FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI ABBAS’IN ZİYARETİ

Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın Türkiye ziyareti hakkında da konuşan Flake, “Türkiye’nin Abbas’ı ağırlaması harika bir durum” şeklinde ifade etti ve Filistin Yönetimi ile ilişkilerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

MİT’İN BAŞARILI OPERASYONU

Son olarak, MİT’in koordinesinde gerçekleştirilen casus takası hakkında konuşan Flake, “Türkiye’nin çok profesyonel bir bürokrasisi var ve MİT, bu takas sürecinde mükemmel bir iş çıkardı” diyerek, Türkiye’nin bu tür operasyonlardaki başarısını övdü.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ABD Büyükelçisi Jeff Flake’in Türkiye ile İlişkiler Üzerine Değerlendirmeleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin