1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye’nin Orman Yangınlarıyla Mücadelesinde Yeni Adımlar

Türkiye’nin Orman Yangınlarıyla Mücadelesinde Yeni Adımlar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özel Haber: Türkiye’nin Orman Yangınlarıyla Mücadelesi

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcaklıkların artması, Akdeniz kıyılarında orman yangınlarının sayısını artırıyor. Türkiye, bu bağlamda en riskli ülkeler arasında yer alıyor. Son dönemde büyük yangınlarla ciğerleri yanmış olan ülkemizde, Tarım ve Orman Bakanlığı önemli bir adım atarak bu soruna karşı büyük bir atılım gerçekleştirdi. Türkiye, Avrupa’nın en büyük yangın söndürme filosunu oluşturarak, yerli ve milli araçlarıyla bu filoyu her geçen gün daha da geliştiriyor.

Büyük orman yangınlarına karşı etkin bir mücadele yürütmek için kurumlar arası koordinasyon sağlanmış, İHA ve SİHA destekli gözetleme sistemleri ile insan kabiliyeti eğitimleri artırılmıştır. Bu sayede yangınlara müdahale süresi 10 dakikaya kadar düşmüştür ve bu yangınlar artık Türkiye’nin gündeminden neredeyse tamamen çıkmıştır.

Temaslarda bulunmak üzere Rize’de bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ensonhaber Genel Yayın Yönetmeni İlyas Efe Ünal ile bir röportaj gerçekleştirdi. Yumaklı, Türkiye’nin kısa sürede attığı bu önemli adımların muhalefet tarafından nasıl göz ardı edildiğini vurguladı. Ayrıca, komşu ülkelere destek verebilecek duruma gelinmesine rağmen oluşan olumsuz algılara tepki gösterdi.

“ARTIK TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNDE YANGIN YOK”

Yumaklı, bu konuda şunları belirtti:

“Bugün buraya gelirken havaalanında oturup soluklanırken, ‘Bu sene daha az yangın çıktı değil mi?’ diye sordu birisi. Hayır, daha az yangın çıkmadı. İki kat fazla yangın çıktı. Ancak çok hızlı müdahale ile artık TV ekranlarında gündeme gelmeyecek bir kabiliyet kazandığımız için, belli başlı görsel olarak tespit edilenlerin dışında kimsenin gündeminde yok, kimse konuşmuyor.”

“Hakikaten ülkemiz, hem insan kabiliyeti ve kapasitesi olarak hem de makina ve ekipman kapasitesi olarak büyük bir gelişim gösterdi. Yangın söndürme uçakları, helikopterleri ve insansız hava araçları kullanımıyla birlikte, valiliklerin bu konudaki koordinasyonu da sağlandı. Biz 23 vali ile bu konuyu ele aldık ve senkronizasyonu oluşturduk.”

“Artık herkes, herhangi bir yangın durumunda hızlı bir şekilde müdahale edip durumu kontrol altına alıyor. Bu, bir.

“YILIN 12 AYINA YAYILMIŞ BİR MÜCADELE VAR”

“İkincisi de yılın 12 ayına yayılmış bir mücadele söz konusu. Yani biz yılın her ayında yangınla mücadele ediyoruz. Bu nasıl oluyor? Bilgilendirme ve bilinçlendirme ile. Yurt dışından birçok ülke, bu konuyla ilgili eğitim talepleriyle bize başvuruyor.”

“YUNANİSTAN’A 2 UÇAK 1 HELİKOPTER GÖNDERDİK”

“Şimdi Yunanistan haftalardır yanıyor; onlar bu konuda yardım talep ettiler. Biz de 2 uçak ve 1 helikopter gönderdik. Geçen sene de göndermiştik. Şu anda orada arkadaşlarımız çalışıyor.”

“MADEM UÇAĞIMIZ VAR KENDİ YANGINIMIZDA NEDEN KULLANMIYORUZ”

“Bir başka noktaya değinmek gerekirse, gerçeklikten uzak bir durumla karşılaştım. Dışişleri Bakanlığımız bir açıklama yaptı; ‘Yunanistan’ın talebine cevap veriyoruz’ denildi. Ancak biri şöyle yazmış: ‘Madem uçağımız var, kendi yangınlarımızda neden kullanmıyoruz?’

“NE YEPARSAN YAP OLUMLAMAYACAK BİR ZİHNİYET”

“Bu durum, konudan habersiz olmak ve manipüle etmekten ibaret. Aslında ne yaparsan yap, bu zihniyet olumlu bir sonuç doğurmayacak. Bu durum ne onlara ne de ülkeye fayda getirecek. Umursadığım için değil, gelinen nokta için söylüyorum. CHP milletvekillerinin, ‘Biz bu çiftçileri her halükarda peşimize takarız’ anlayışlarıyla bunun arasında bir fark yok. Alın birbirine vurun.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’nin Orman Yangınlarıyla Mücadelesinde Yeni Adımlar
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin