1. Haberler
  2. Gündem
  3. Orta Doğu’da Gerilim: Suikastlar, ABD ve Türkiye İlişkileri

Orta Doğu’da Gerilim: Suikastlar, ABD ve Türkiye İlişkileri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Orta Doğu’da Tırmanan Gerilim: Suikastlar ve ABD’nin Açıklamaları

Orta Doğu'da Tırmanan Gerilim: Suikastlar ve ABD'nin Açıklamaları

Hamas ve Hizbullah’ın üst düzey üyelerinin hedef alındığı suikastlar, Orta Doğu’da gerginliği artırıyor. Bu olayların ardından İran, yapılan suikastlardan İsrail’i sorumlu tutarak duruma müdahil olmaya çalışıyor.

“Türkiye’den İran’ı İkna Etmesini İstiyoruz”

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Flake, “İran ile ilişkisi olan tüm müttefiklerimizden, İran’ı gerilimi azaltması konusunda ikna etmelerini istiyoruz ve bu ülkelerin arasında Türkiye de bulunuyor.” ifadelerini kullandı. Türk yetkililere atıfta bulunarak, “Gerilimin tırmanmaması için ellerinden geleni yapıyorlar. Gerilimin tırmanmayacağı konusunda bizden daha emin görünüyorlar.” dedi.

ABD-Türkiye İlişkilerindeki Gelişmeler

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkiler, son yıllarda çeşitli sorunlarla sarsılmıştı. ABD’nin, Türkiye’nin terör örgütü olarak gördüğü YPG ile olan ittifakı ve Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemleri alması, ilişkilerdeki ana çatışma noktaları oldu. S-400’lerin satın alınması, ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı yaptırımlara ve Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasına yol açmıştı.

“İlişkilerimiz Uzun Zamandır Olduğundan Daha İyi Noktada”

Ancak Flake, ABD-Türkiye ilişkilerinin “uzun zamandır olduğundan daha iyi bir noktada” olduğunu düşündüğünü belirtti. Flake, Ağustos ayı başında Ankara’da gerçekleşen ve Soğuk Savaş’tan bu yana ABD ile Rusya arasındaki en büyük çaplı esir takasında Türkiye’nin oynadığı “faydalı role” dikkat çekti. Ayrıca, “Müzakere tarafında yer almadılar ancak lojistik tarafta önemli bir rol oynadılar.” ifadesini kullandı.

“Türkiye Batı’ya Güçlü Şekilde Demir Attı”

Flake, Reuters ile Haziran ayında yaptığı söyleşide, iki ülkenin İsrail’in Gazze’deki savaşı konusunda yaşadığı görüş ayrılığına rağmen Türkiye’nin Batı’ya “güçlü şekilde demir attığını” ve iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın daha önce “hiç bu kadar güçlü olmadığını” ifade etmişti. Bugünkü basın açıklamasında Gazze’deki durumun “çok zor” olduğunu belirten Flake, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İsrail karşıtı söylemlerinin Türkiye’nin arabulucu rolü oynamasını zorlaştırdığını dile getirdi.

Flake ayrıca, Washington’un “aktif olarak” ateşkes çağrısı yapmaya başlamasından sonra Ankara ile Washington arasındaki görüş ayrılıklarının azaldığını ancak sürtüşmenin devam ettiğini vurguladı. ABD’nin, Türkiye’den Rusya’ya gönderilen askeri bağlantılı donanım konusunda endişeli olmaya devam ettiğini belirten Flake, Ankara’dan ihracatı önlemeye yönelik işbirliğini artırmasını istedi.

Flake, “Bu durum bizim için endişe verici olmaya devam ediyor ve sık sık ve tutarlı bir şekilde gündeme getiriyoruz. Buradaki muhataplarımızla yaptığımız görüşmelerde, amacımızın Rusya’nın savaş kabiliyetini elinden almak olduğuna dikkat çekeceğiz.” dedi. Ayrıca, “Türkiye’den önemli miktarda ürün geldiğini görüyoruz. Bu nedenle daha iyi bir iş birliği yapmak istiyoruz ve birçok yönden bunu başarıyoruz. Rusya’nın şikayet ettiğini biliyorum, bu iyiye işaret.” ifadesini kullandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Orta Doğu’da Gerilim: Suikastlar, ABD ve Türkiye İlişkileri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin