1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Google’ın Masa Tenisi Oynayan Robotu

Google’ın Masa Tenisi Oynayan Robotu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Google’dan Masa Tenisi Oynayabilen Robot

Google'dan Masa Tenisi Oynayabilen Robot

Haber Merkezi – Google, yapay zeka alanındaki yenilikçi çalışmalarına bir halka daha ekleyerek, masa tenisi oynayabilen bir robot geliştirdi. DeepMind tarafından tasarlanan bu robot, yüksek hızlı hareketleri ve son derece hassas vuruşlarıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Şu an için insan rakiplerine karşı başarılı performanslar sergileyen robot, amatör düzeydeki oyunları başarıyla geçebilse de, profesyonel düzeydeki oyunculara karşı mücadelelerinde tüm maçları kaybetmektedir.

İnsanlarla Oynayarak Öğrenme Süreci

Robot, simülasyon aşamasını tamamladıktan sonra gerçek insanlara karşı oynamaya başladı. Bu deneyimlerden elde ettiği verilerle öğrenme sürecini sürdüren robot, karşılaştığı başlangıç seviyesindeki tüm insan rakiplerini ve amatör seviyede oynayanların %55’ini yenmeyi başardı. Ancak, ileri seviyedeki oyunculara karşı ise tüm maçlarını kaybetti. Uzmanlar, robotun ticari bir ürüne dönüşmesi için birkaç yıla daha ihtiyacı olduğunu belirtmektedir. Projeye liderlik eden Google DeepMind’da kıdemli yazılım mühendisi olan Pannag Sanketi, konu hakkında şu ifadeleri kullandı: “Birkaç ay önce bile, robotun daha önce oynamadığı insanlara karşı gerçekçi bir şekilde kazanamayacağını öngörmüştük. Ancak sistem, kesinlikle beklentilerimizi aştı.”

Robotun Eğitim Süreci

Uzman bir masa tenisi oyuncusu olabilmek için insanların mükemmel el-göz koordinasyonuna, hızlı hareket etme becerisine ve rakiplerine anlık tepkiler vererek hızlı kararlar alma yeteneğine sahip olmaları gerekir; bu özelliklerin hepsi robotlar için önemli zorluklar oluşturmaktadır. Google DeepMind araştırmacıları, robotu bu yetenekleri taklit edecek şekilde eğitmek için iki aşamalı bir yaklaşım benimsediler. İlk olarak, araştırmacılar robotun vuruş becerilerini geliştirmesi için bilgisayar simülasyonlarından faydalandılar. Daha sonra, gerçek dünya verileri kullanılarak ince ayarlar yapıldı ve robot zamanla daha da gelişti.

Araştırmacılar, pozisyon, spin ve hız verileri gibi masa tenisi topunun durumlarına ilişkin bir veri kümesi oluşturdu. Robot, servis karşılama, forehand topspin ya da backhand vuruşu gibi becerileri öğrenmek için, masa tenisi maçlarının fiziğini doğru bir şekilde yansıtacak şekilde tasarlanmış simüle edilmiş bir ortamdan faydalandı. Robotun bir kısıtlaması olarak, topu servis edememesi nedeniyle gerçek dünya oyunları buna uyum sağlayacak şekilde değiştirildi.

Robotun Çalışma Prensibi

İnsan rakipleriyle oynadığı maçlar sırasında, robot becerilerini geliştirmek amacıyla performans verilerini topluyor. Bir çift kamera tarafından yakalanan bu veriler kullanılarak topun konumu izleniyor ve rakibinin raketindeki LED’ler aracılığıyla insan rakibinin oyun stili takip ediliyor. Top verileri eğitim için simülasyona geri gönderilerek sürekli bir geri bildirim döngüsü oluşturuluyor. Bu geri bildirim, robotun rakibini yenmek için yeni beceriler denemesine olanak tanıyor; bu da robotun, tıpkı bir insan gibi, taktiklerini ve davranışlarını ayarlayabilmesine imkan sağlıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Google’ın Masa Tenisi Oynayan Robotu
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin