1. Haberler
  2. Genel
  3. İkinci El Otomobil Pazarındaki Durgunluk ve Gelecek Beklentileri

İkinci El Otomobil Pazarındaki Durgunluk ve Gelecek Beklentileri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İkinci El Otomobil Pazarında Durgunluk Devam Ediyor

İkinci El Otomobil Pazarında Durgunluk Devam Ediyor

Son dönemlerde ikinci el otomobil piyasasında gözlemlenen durgunluk, hala etkisini sürdürüyor. Birçok vatandaş, araç satın almak yerine kiralamayı tercih eder hale geldi. Bunun yanı sıra, otomobillerin yatırım aracı olma işlevinin azalmasıyla birlikte, bireyler paralarını genellikle mevduat hesaplarında değerlendirmeyi yeğliyorlar.

2024 ZORLU GEÇECEK

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın’ın açıklamaları, 2024 yılının ikinci el otomobil pazarı açısından oldukça zorlu geçeceğine dair önemli ipuçları sunuyor. Yalçın’a göre, sıfır kilometre araç fiyatlarının sabit kalması ve otomobil üreticilerinin yıl sonuna kadar sürdüreceği kampanyalar, ikinci el otomobil satışlarını olumsuz yönde etkileyecek. Yüksek mevduat faizleri ve krediye erişimdeki zorluklar, vatandaşların otomobil alım gücünü düşürerek durgunluğu daha da derinleştiriyor. Nitekim, ikinci el otomobil satış rakamları, Haziran ayında son beş yılın en düşük seviyesine gerileyerek, 2019 yılından bu yana ilk kez aylık satışların 400 binin altına inmesine neden oldu.

İkinci El Otomobil Pazarındaki Durgunluk ve Gelecek Beklentileri

FİYAT ARTIŞ HIZI YAVAŞLADI

İkinci el araç pazarındaki uzun süredir devam eden durgunluk, fiyat artış hızını da yavaşlattı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ocak-Haziran 2024 döneminde enflasyon yaklaşık %25 artış gösterirken, dolar/TL kuru da %10 yükseldi. Ancak buna rağmen, ikinci el otomobil pazarında fiyat artışı yalnızca %6 seviyesinde kaldı. Haziran ayında ise durgunluk en yüksek seviyeye ulaşarak, ikinci el araç pazarında model bazında %2 ila %4 arasında fiyat düşüşleri yaşandı. Yalçın, Temmuz ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarının 100 bin adet civarında kapanarak mevcut temposunu sürdüreceğini belirtirken, 2024 yılı boyunca ikinci el araç pazarının satışlar açısından zorlu bir dönem geçirmeye devam edeceğini ifade etti. Yalçın, şu ifadeleri kullandı: “Mevduat faizleri bu şekilde yüksek kalmaya devam eder, kredi muslukları açılmaz ve döviz kuru stabil seyrini korursa, sıfır kilometre araç fiyatlarının çok fazla artacağını düşünmüyorum.”

KAMPANYA SAVAŞLARI SÜRECEK

Yılın ilk yarısında gördüğümüz kampanyaların, mevcut pazar koşullarında yıl sonuna kadar devam edeceği ve bu durumun kampanya savaşlarına neden olacağı öngörülüyor. İkinci el pazarında ise işler oldukça zor bir hale gelmiş durumda. Sıfır araçlardaki kampanyalar, doğrudan ikinci el pazarını etkiliyor ve 0 km ile 2. el arasında fiyat makasının daralmasına yol açıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İkinci El Otomobil Pazarındaki Durgunluk ve Gelecek Beklentileri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin