1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanlığı Seçim Süreci ve Sonuçları

Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanlığı Seçim Süreci ve Sonuçları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanlığı Seçim Süreci

Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanlığı Seçim Süreci

2007 yılında gerçekleştirilen Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesi sağlandı. Bu değişikliğin ardından, Türk halkı 10 Ağustos 2014 tarihinde ilk kez cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başına gitti. Seçimde oyların %51,79’unu alarak Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı oldu. Erdoğan, geçerli 40 milyon 545 bin 911 oydan tam olarak 21 milyon 143’ünü kazanarak göreve başladı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanlığı Seçim Süreci ve Sonuçları

REFERANDUM DÜZENLENDİ

İlerleyen süreçte, Türkiye’de sistem değişikliği tartışmaları gündeme gelirken, 16 Nisan 2017 Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni öngören anayasa değişikliği için halk oylaması yapıldı. Bu oylamada %51,41 “evet”, %48,59 “hayır” oyu kullanıldı. Anayasa değişikliği, kesin sonuçların 27 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanlığı Seçim Süreci ve Sonuçları

CUMHUR İTTİFAKI ZAFERLE AYRILDI

Yeni sistemin ilk cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Parlamento üyelerinin belirlenmesi amacıyla 24 Haziran 2018’de seçim gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde 6 aday yarıştı. AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu “Cumhur İttifakı”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı aday gösterirken, CHP Muharrem İnce’yi, HDP ise Selahattin Demirtaş’ı Cumhurbaşkanı adayı olarak belirledi. Ayrıca, seçmenlerin imzasıyla aday olmak üzere başvuran İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de bu yarışta yer aldı.

YENİ SİSTEMİN İLK CUMHURBAŞKANI

Seçimin galibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhur İttifakı oldu. Yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı olarak Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yemin ettikten sonra Külliye’de bir tören düzenledi. Yeni sistemin ilk kabinesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 9 Temmuz 2018’de onaylandı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ikinci seçimi ise 2023 yılında gerçekleştirildi. Erdoğan, 14 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi’nde Kemal Kılıçdaroğlu, Sinan Oğan ve Muharrem İnce ile yarıştı, ancak İnce, seçime 3 gün kala adaylıktan çekildi.

SEÇİM İKİNCİ TURA KALDI

14 Mayıs seçimlerinde, geçerli 54 milyon 796 bin 49 oydan 27 milyon 133 bin 849’unu alan Erdoğan, %49,25 ile seçimi önde tamamladı. Kılıçdaroğlu 24 milyon 595 bin 178 oy ile %44,88, Oğan 2 milyon 831 bin 239 oy ile %5,17 ve adaylıktan çekilen İnce ise 235 bin 783 oy ile %0,43 oranına ulaştı. Adaylar, %50’den 1 oy fazlasını alamadıkları için seçimin ikinci tura kalmasına neden oldular. 28 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin ikinci turunda Erdoğan, %52,16 ile 27 milyon 725 bin 131 oy alarak yeniden Cumhurbaşkanı oldu. Rakibi Kılıçdaroğlu ise %47,84 ile 25 milyon 432 bin 951 oy elde etti.

“MİLLETİMİZİN İRADESİYLE”

AK Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, milletimizin iradesiyle 10 yıl önce bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin 12’nci Cumhurbaşkanı oldu. Milletimize hizmet yolunda, mazlumlara sahip çıkma gayretinde nice yıllar dileriz.” ifadelerini kullandı. Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanlığı Seçim Süreci ve Sonuçları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin