1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İstanbul Moda Fuarı 2023: Ticaret Bakanı Bolat’ın Açıklamaları

İstanbul Moda Fuarı 2023: Ticaret Bakanı Bolat’ın Açıklamaları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Moda Fuarı Başladı

İstanbul Moda Fuarı Başladı

AA İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı’nın (İstanbul Fashion Connection – IFCO) 6’ncısı, İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. Fuar, Türkiye’nin hazır giyim ve konfeksiyon sektöründeki başarısını sergilemek için önemli bir platform oluşturuyor.

Fuarın açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin kaliteli ve çeşitli ürün yelpazesinin yanı sıra esnek ve hızlı üretim kapasitesinin, uluslararası pazarda rekabet avantajı sağladığını vurguladı.

“İlave Bütçe Talebinde Bulunduk”

Bakan Bolat, ihracat desteklerine ayrılan bütçenin %60 olduğunu belirterek, bu bütçeyi artırmak için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ndan yaklaşık 5 milyar lira ek destek talep ettiklerini ifade etti. “İnşallah bu ek bütçeyi de alarak sizlere daha fazla ihracat destekleri sunabileceğiz.”

“Dış Ticaret Açığı 110 Milyar Dolardan 106 Milyar Dolara Geriledi”

Bolat, geçen yıl Türkiye’nin 1 trilyon 118 milyar dolarlık milli gelire ulaştığını ve kişi başına düşen milli gelirin 13 bin 110 dolara yükseldiğini hatırlatarak, “Bu yıl da ekonomik göstergeler olumlu bir seyir izliyor. İlk çeyrek itibarıyla milli gelirimizin toplamının 1 trilyon 159 milyar dolara çıktığını gururla paylaşmak isterim. %5,7 büyüme oranı ile Türkiye, dünya genelinde öne çıkan ülkelerden biri oldu. Bu büyümenin %1,6’sını ise siz değerli ihracatçılarımız sağladınız.”

İhracatta Yeni Rekor Temmuzda Geldi

Bakan Bolat, ihracatın bu yıl başarılı bir şekilde ilerlediğini belirterek, yıl sonu hedefleri arasında 267 milyar dolar mal ihracatı ve 110 milyar dolar hizmet ihracatı bulunduğunu açıkladı. Temmuz itibarıyla son 12 aylık ihracatın 261,5 milyar dolara ulaştığını ve bu durumun bir rekor olduğunu kaydetti.

“Hizmetler İhracatı Arttı”

Hizmetler ihracatının yıllık 106,5 milyar dolara yükseldiğini dile getiren Bolat, “Hedeflerimize ulaşmak için daha fazla gayret ve mücadele göstermemiz gerekiyor. Bu noktada Ticaret Bakanlığı ve hükümet olarak her zaman yanınızdayız.”

Bakan Bolat, yılın ilk 7 ayında mal ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre %4,1 artarak 150 milyar dolara, hizmet ihracatının ise %9 artışla 55 milyar dolara yaklaştığını belirtti. Bu hedefleri gerçekleştirmek için ihracatçılardan daha fazla çaba göstermelerini istedi.

İstanbul Moda Fuarı 2023: Ticaret Bakanı Bolat'ın Açıklamaları

“İhracatçılarımızın Başarılı Olması İçin Bütçe İmkanlarımızı Sonuna Kadar Zorluyoruz”

Ticaret Bakanı Bolat, ihracat hedeflerine ulaşmak için Bakanlık olarak tüm bütçe, teşkilat ve mevzuat imkanlarını ihracatçıların yanında kullanacaklarını ifade etti. “Yılbaşında bütçemiz 38 milyar liraydı ve bunun %60’ını ihracat desteklerine ayırmıştık. Şimdi, bu bütçeyi artırmak için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ndan 5 milyar lira ek destek talep ettik. İnşallah bu desteği alarak daha fazla ihracat desteği sağlayabileceğiz.”

Bakan Bolat, yıl içinde ihracatçılara yurtdışında 5 fuara katılma desteği verdiklerini, bu sayıyı 10’a çıkardıklarını açıkladı. Hedef ülkelerde %70, hedef sektörlerde ise %75 destek sağladıklarını belirtti. “Dolayısıyla IFCO dahil tüm uluslararası fuarlarda, ihracatçılarımızın başarılı olması için bütçe imkanlarımızı sonuna kadar zorlayacağız.”

İstanbul Moda Fuarı 2023: Ticaret Bakanı Bolat'ın Açıklamaları

“IFCO, Avrupa’nın En Büyük ve En İyi Moda Fuarı Haline Geldi”

IFCO’nun Avrupa’nın en büyük ve en iyi moda fuarı haline geldiğini kaydeden Bolat, tekstil, kumaş, halı, iplik, gıda, inşaat, mobilya, altın ve mücevherat, seramik ve enerji fuarlarının dünya çapında takip edildiğini belirtti. Ayrıca, IFCO’ya 3 binden fazla yurt dışından ziyaretçi ve katılımcının geldiğini, katılımcıların fuardan memnuniyetle ayrılacağına inandığını ifade etti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İstanbul Moda Fuarı 2023: Ticaret Bakanı Bolat’ın Açıklamaları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin