1. Haberler
  2. Gündem
  3. Yeni Tütün Mamulleri Yönetmeliği ile Kayıt Dışılıkla Mücadele

Yeni Tütün Mamulleri Yönetmeliği ile Kayıt Dışılıkla Mücadele

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2020 yılında yapılan düzenlemelerle birlikte, sigara paketlerinin üzerindeki marka logosu, simge veya diğer işaretlerin kullanımına kısıtlamalar getirildi. Aynı zamanda, sigara paketlerinin üzerindeki resimlerin, insanlarda rahatsızlık yaratacak şekilde tasarlandığı bilgisi de gündeme geldi. Bu konudaki düzenlemeler, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yapılan açıklamalarla devam ediyor.

Kayıt Dışılık Önleniyor

Bakan Yumaklı, “Tütün Mamullerinin Üretim Şekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”te yapılan yeni değişikliklerle ilgili olarak, uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi ve gerekli unsurların eklenmesi amacıyla bu düzenlemelerin yapıldığını belirtti. Yumaklı, düzenlemenin, kayıt dışı tütün mamulü ticaretiyle etkin bir şekilde mücadele edilmesini ve tütün mamullerinin kullanımının teşvikinin önlenmesine yönelik hükümler içerdiğini vurguladı.

Yumaklı’nın ifadelerine göre:

Yeni Tütün Mamulleri Yönetmeliği ile Kayıt Dışılıkla Mücadele

“Bakanlığımızdan piyasaya arz uygunluk belgelerinin verilmesinde uyulması zorunlu teknik düzenlemeler arasında yer alan Türk Standartlarında daha önce yapılan değişiklik sonrasında, (TS) 13444 Puro ve Sigarillo Standardındaki düzenlemeler ile yönetmeliğin ilgili hükümlerinin uyumlu hale getirilmesi amacıyla değişiklik yapılması gereği hasıl oldu. Bu doğrultuda, Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile tütün mamullerinin üretim şeklinde ve piyasaya arzında birtakım düzenlemeleri hayata geçiriyoruz. Tütün mamulü ticaretinde kayıt dışılığı önlemeye yönelik etkin bir takip mekanizması oluşturuyor ve özendirici unsurları ortadan kaldırıyoruz.”

Düzenlemenin Detayları

Yönetmelik değişikliği sonrası, nargilelik tütün mamulü paketlerinde içeriğindeki tütün oranının yazılması zorunlu hale getirildi. Bu durumun denetlenmesi için gerekli altyapı hazırlıkları sürdürülüyor. Ayrıca, nargilelik tütün mamulü iç ambalajında üretim tarihi ve kodlama bilgisi bulunması gerekecek. Nargilelik tütün mamulü paketleri ise silindirik formda olamayacak.

Takip ve izlemeyi sağlamak amacıyla sigara paketlerinde kodlama bilgisi genişletilecek. Bu kapsamda, sigara paketlerinde üretime ait hat/makine numarası ile vardiya numarası gibi bilgiler ve asgari gün-ay-yıl kodlaması zorunlu hale getirildi. Diğer tütün mamullerinde de asgari gün-ay-yıl kodlaması yapılması gerektiği belirtildi.

Firmalara Süre Tanındı

Tütün mamulü kullanımının teşvik edilmesinin önlenmesi amacıyla nargilelik tütün mamulü üretiminde renklendirici kullanımı yasaklandı. Ayrıca, sigara filtrelerinin silindirik form dışında başka bir şekilde olamayacağı da düzenlemeye dahil edildi. Sektörde faaliyet gösteren firmalara, ürünlerini yeni düzenlemelere uygun hale getirmeleri için 31 Mart 2025’e kadar geçiş süresi tanındı. 31 Aralık 2025’ten sonra ise yönetmelikle getirilen değişikliklere uygun olmayan ürünlerin piyasada bulunması mümkün olmayacak.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yeni Tütün Mamulleri Yönetmeliği ile Kayıt Dışılıkla Mücadele
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin