1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ticaret Bakanı’nın E-Ticaret Düzenlemeleri: Vergi Oranları ve Gümrük Muafiyetleri

Ticaret Bakanı’nın E-Ticaret Düzenlemeleri: Vergi Oranları ve Gümrük Muafiyetleri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticaret Bakanı’ndan E-Ticaretle İlgili Yeni Düzenlemeler

Ticaret Bakanı'ndan E-Ticaretle İlgili Yeni Düzenlemeler

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, son dönemde e-ticaret alanında önemli yeni tedbirlerin alınacağına dair açıklamalarda bulundu. Bu duyurunun ardından, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir gerçek kişiye ulaşan ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen ürünlerden alınacak vergi oranlarında değişiklikler yapıldı. Alınan bu karar ile birlikte, yurt dışından yapılan alışverişlerin limiti düşürülürken, vergi oranları da artırıldı.

Yurt dışı alışverişlerde gümrük muafiyet sınırı, 150 eurodan 30 euroya indirildi. Ayrıca, yurt dışından gelen eşyalara uygulanan vergiler de yüzde 100 oranında bir artış gösterdi.

30 Euroyu Aşmayan Eşya ve 1.500 Euroyu Aşmayan İlaçlar İçin Vergi Düzenlemesi

4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun bazı maddelerinin uygulanmasına dair kararda yapılan değişiklikle, e-ticaret kapsamında 30 euroyu aşmayan eşya ile 1.500 euroyu aşmayan ilaç cinsi eşyalar için yeni bir vergi düzenlemesi getirildi:

  • Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelen eşyalarda, 30 euroyu aşan değere sahip ürünler için vergi oranı yüzde 18’den yüzde 30’a yükseltildi.
  • Diğer ülkelerden gelen eşyalarda ise, 30 euroyu aşan değere sahip ürünler için vergi oranı yüzde 30’dan yüzde 60’a çıkarıldı.
  • Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kapsamındaki eşyalarda ise, bu oranlara ek olarak yüzde 20 oranında vergi tahsil edilecektir.

Belirtilen düzenlemeler, 15 gün içerisinde yürürlüğe girecek.

Vergi Oranları Değişti

Resmi Gazete’de yayınlanan 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun bazı maddelerinin uygulanmasına ilişkin kararda, yurt dışından getirilen eşyaların maktu vergi oranları yeniden belirlenmiştir.

Ticaret Bakanı'nın E-Ticaret Düzenlemeleri: Vergi Oranları ve Gümrük Muafiyetleri

Tarife Kontenjanı Uygulaması Geldi

Cumhurbaşkanı kararı ile yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatında tarife kontenjanı uygulaması devreye girdi.

AB’den Gelen Eşyalarda Yüzde 30, Diğer Ülkelerden Gelen Eşyalarda Yüzde 60 Vergi

Yayınlanan Gümrük Kanunu kararı ile şu hususlar belirtilmiştir: 29 Eylül 2009 tarihli ve 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan 4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun bazı maddelerinin uygulanması hakkında kararın 62. maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 30 euroyu geçmeyen eşya ile kıymeti 1.500 euroyu geçmeyen ilaç cinsi eşyanın değeri üzerinden; Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde yüzde 30, diğer ülkelerden gelmesi halinde yüzde 60, 6 Haziran 2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya olması durumunda yukarıdaki oranlara ilave yüzde 20 oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilir. Aynı kararın 126. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “150” ibaresi “30” şeklinde değiştirilmiştir.

Ticaret Bakanı'nın E-Ticaret Düzenlemeleri: Vergi Oranları ve Gümrük Muafiyetleri

Yağlık Ayçiçeği Tohumu ve Ham Ayçiçeği Yağı İthalatında Tarife Kontenjanı

Diğer Cumhurbaşkanı kararı ile yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatında tarife kontenjanı uygulaması getirilmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ticaret Bakanı’nın E-Ticaret Düzenlemeleri: Vergi Oranları ve Gümrük Muafiyetleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin