1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye Temmuz Ayında İhracatta Rekor Kırdı

Türkiye Temmuz Ayında İhracatta Rekor Kırdı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin Temmuz Ayı İhracatında Rekor Rakamlar

Türkiye’nin Temmuz Ayı İhracatında Rekor Rakamlar

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bugün Kayseri’de düzenlenen basın toplantısında Türkiye’nin temmuz ayı ihracat verilerini açıkladı. Bu verilere göre, Türkiye, tüm zamanların en yüksek temmuz ayı ihracat değerine ulaşarak önemli bir başarı kaydetti. Temmuz ayında gerçekleştirilen ihracat, 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 13,8 artış göstererek 22 milyar 512 milyon dolara ulaştı. Yıllıklandırılmış ihracat ise 261,5 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine çıktı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, sanayi grubunda en fazla ihracat yapan sektör otomotiv endüstrisi oldu ve 3,1 milyar dolarlık bir dış satım gerçekleştirdi.

İkinci En Fazla İhracat Yapan Sektör: Kimyevi Maddeler

Otomotiv sektörünü, 2,6 milyar dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri, ardından da 1,7 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörü izledi.

İhracatını En Fazla Artıran Sektör: Mücevher

Temmuz ayında ihracatını en fazla artıran sektör, yüzde 91’lik bir artışla mücevher sektörü oldu. Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 70,8’ini oluşturan sanayi grubunun dış satımı, geçen ay yüzde 14 artışla 15,9 milyar dolar olarak hesaplandı.

Tarım Grubu İhracatını Yüzde 3,2 Artırdı

Temmuz ayında tarım grubunun ihracatı, toplam ihracatın yüzde 12,8’ini oluşturarak yüzde 3,1’lik bir artışla 2,9 milyar dolara yükseldi. Madencilik grubu ise yüzde 2,5’lik bir pay ile 570,1 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirdi ve yüzde 23,2’lik bir artış kaydetti.

En Fazla İhracat Yapılan Ülke: Almanya

Temmuz ayında Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında Almanya 1,6 milyar dolarla birinci, Birleşik Krallık 1,3 milyar dolarla ikinci ve ABD 1,2 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldı.

İstanbul, İhracata İmza Attı

Bu dönemde en fazla ihracat yapan şehirler sıralamasında İstanbul 7,9 milyar dolarla birinci, Kocaeli 1,7 milyar dolarla ikinci ve Bursa 1,3 milyar dolarla üçüncü oldu. Ayrıca, Sakarya, Çorum, Giresun ve Düzce, tarihlerinin en yüksek ihracat rakamlarını elde etti.

Geçen ay, 1173 firma ilk kez ihracat gerçekleştirdi ve bu firmalar toplamda 98,3 milyon dolarlık bir katkı sağladı. Kilogram birim ihracat değeri ise 1,49 dolar olarak belirlendi.

Türkiye Temmuz Ayında İhracatta Rekor Kırdı

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye Temmuz Ayında İhracatta Rekor Kırdı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin