1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Küresel Piyasalarda Karışık Seyir: Fed Kararları ve Ekonomik Gelişmeler

Küresel Piyasalarda Karışık Seyir: Fed Kararları ve Ekonomik Gelişmeler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel Piyasalarda Karışık Seyir

Küresel Piyasalarda Karışık Seyir

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu akşam alacağı para politikası kararları öncesinde karışık bir seyir gözlemleniyor. Fed’in, politika faizini yüzde 5,25-5,50 seviyesinde sabit tutacağına dair beklentiler oldukça yüksek. Politik metin ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı açıklamalardan, gelecekteki para politikasına dair önemli ipuçları elde edilmesi bekleniyor. ABD’de Fed’in faiz kararı, açıklanacak makroekonomik veriler ve şirket bilançolarıyla birlikte, haftanın ikinci yarısında piyasalarda oynaklığın artmasına neden olabilir.

Fed’in Faiz İndirim Beklentileri

Para piyasalarındaki fiyatlamalar, Fed’in yılın kalan kısmında 3 kez faiz indirimine gidebileceğini gösteriyor. Fed’den gelecek sinyallerin yanı sıra, cuma günü açıklanacak istihdam raporundaki verilerin bankanın faiz indirimi konusundaki belirsizlikleri azaltabileceği öngörülüyor.

JOLTS Açık İş Sayısı

Dün açıklanan verilere göre, JOLTS açık iş sayısı haziranda 8 milyon 184 bine düşmesine rağmen, bu rakam beklentilerin üzerinde kalmayı başardı.

Küresel Piyasalarda Karışık Seyir: Fed Kararları ve Ekonomik Gelişmeler

Japonya Merkez Bankası’ndan Sürpriz Faiz Artışı

Japonya Merkez Bankası (BoJ), politika faizini sürpriz bir karar ile yüzde 0,25 seviyesine yükseltti. Bu karar, piyasalarda dikkat çekici bir etki yarattı.

Microsoft’un Gelir Raporu

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft’un geliri, nisan-haziran döneminde yüzde 15 oranında artış gösterirken, net kârı ise yüzde 10 yükseldi. Ancak, Microsoft’un karı bu dönemde piyasa beklentilerinin gerisinde kalmasına rağmen, şirketin bulut gelirlerindeki artışın öngörülerin altında kalması ve yapay zeka yatırımlarının beklentileri karşılayamaması nedeniyle, şirketin hisse senedi vadeli kontratlarında bir satış baskısı gözlemlendi. Bugün ise Meta Platforms’un bilançosu yatırımcıların odak noktası haline geldi.

Hamas Liderinin Ölümü ve Artan Risk Algısı

Bunun yanı sıra, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin İran’ın başkenti Tahran’daki konutuna düzenlenen İsrail ordusu hava saldırısında hayatını kaybetmesi ve İsrail’in Lübnan’ın başkenti Beyrut’a yönelik saldırıları, piyasalarda risk algısını artırdı.

Altın Fiyatlarındaki Hareketlilik

Altının ons fiyatı, dün yüzde 1,2 değer kazanmasının ardından, yeni günde de yükseliş eğilimini sürdürerek 2,420 dolara ulaştı. Gram altın ise 2,579 TL ile yükselişini devam ettiriyor.

Küresel Piyasalarda Karışık Seyir: Fed Kararları ve Ekonomik Gelişmeler

Brent Petrol Fiyatlarındaki Artış

Brent petrolün varil fiyatı, Orta Doğu’daki gerilimin daha geniş bir alana yayılabileceği endişesiyle yüzde 1 artışla 79,3 dolara yükseldi.

New York Borsası’nda Durum

New York Borsası’nda dün Nasdaq endeksi yüzde 1,28 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,50 gerilerken, Dow Jones endeksi ise yüzde 0,50 yükseldi. ABD’de endeks vadeli kontratlar, yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Küresel Piyasalarda Karışık Seyir: Fed Kararları ve Ekonomik Gelişmeler

Borsa İstanbul’daki Gelişmeler

Yurt içinde, dün düşüş eğiliminde hareket eden Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,39 azalışla 10,691.68 puandan kapattı. BIST 100 endeksi, yeni güne ise yüzde 0,31 düşüşle 10,658.11 puandan başladı. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10,600 ve 10,500 puanın destek, 10,800 ve 11,000 seviyelerinin ise direnç konumunda olduğunu belirtiyor.

Döviz Piyasasındaki Gelişmeler

Dolar/TL, dün yatay bir seyir izleyerek 33,0850’den kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında 33,1400 seviyesinden işlem görüyor.

Günün Ekonomi Gündemi

  • 10.00 Türkiye, haziran ayı dış ticaret dengesi
  • 10.00 Türkiye, haziran ayı Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE)
  • 10.55 Almanya, temmuz ayı işsizlik oranı
  • 12.00 Euro Bölgesi, temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)
  • 15.15 ABD, temmuz ayı ADP özel sektör istihdamı
  • 17.00 ABD, haziran ayı bekleyen konut satışları
  • 21.00 ABD, Fed’in Faiz Kararı
  • 21.30 ABD, Fed Başkanı Powell’ın Konuşması

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Küresel Piyasalarda Karışık Seyir: Fed Kararları ve Ekonomik Gelişmeler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin