1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bursa’da Santa Maria Armudu Hasadı Başladı

Bursa’da Santa Maria Armudu Hasadı Başladı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İHA’nın haberine göre, Bursa’nın Gürsu ilçesinde “Santa Maria” cinsi armudun hasat dönemi resmen başladı. Bu yıl, 50 bin tonun üzerinde bir rekolte bekleniyor. İşçiler, 40 dereceye kadar yükselen sıcaklıklara rağmen, Gürsu Ovası’nın verimli topraklarında Santa Maria armudunu özenle topluyor. Gürsu’da beklenen toplam rekolte ise 50 bin ton, Bursa genelinde ise bu rakam 100 bin tonu bulması öngörülüyor.

Bursa'da Santa Maria Armudu Hasadı Başladı

Üniversite Öğrencileri Tarlada

İşçi bulmakta zorlanan üreticiler, bu zorluğun üstesinden gelmek için üniversite öğrencilerini tarlalara davet etti. Tarlada çalışan öğrenciler, hem aile bütçelerine katkı sağlarken hem de harçlıklarını kazanmış oluyorlar.

Bursa'da Santa Maria Armudu Hasadı Başladı

Armudun Kilosu Tarlada 35 Lira

Üreticiler, geçtiğimiz yıla göre yüzde 30 daha fazla verim aldıklarını belirtirken, Santa Maria armudunun tarlada kilo fiyatının 35 lira olduğunu ifade etti.

Bursa'da Santa Maria Armudu Hasadı Başladı

Raf Ömrü Uzun

Armudun ince kabuklu oluşu ve şekerlenmesi sayesinde uzun süre çürümeden kalabildiğini belirten armut üreticisi Enes Uğur, şunları söyledi:

Bursa'da Santa Maria Armudu Hasadı Başladı

  • “Armut hasadımız çok iyi geçti. Bursa için önemli bir ürün, fiyatı da oldukça cazip.”
  • “Bu yıl güzel bir kâr elde etmeyi umuyoruz. Hastalıksız ve dolusuz bir sezon geçiriyoruz.”
  • “Santa Maria armudunun özelliği ince kabuklu olması ve şekerlenmesidir. Bu topraklarda yetiştiği için raf ömrü de uzundur.”

Rekolte Yüzde 30 Arttı

Uğur, rekoltenin geçen yıla göre yüzde 30 arttığını belirterek, “10 ton meyve beklenen bahçelerden 13-14 ton meyve toplanıyor. İsrail pazarı Filistin’deki sorunlar nedeniyle kapalı, ancak Rusya, Suudi Arabistan ve Irak gibi ülkelere ihracat devam ediyor. Araplar genellikle küçük armutları, Ruslar ise büyük armutları tercih ediyor. Armutlarımızın yüzde 60-70’i Rusya’ya gönderiliyor,” dedi.

Sıcak Havalar ve Öğrenci Desteği

İşçi bulmanın zor olduğunu kaydeden Uğur, “40 derecelik sıcaklıklara rağmen üniversite öğrencileri tarlada hasada destek veriyor,” diyerek şunları ekledi:

Bursa'da Santa Maria Armudu Hasadı Başladı

  • “Normalde çalışma saatlerimiz 08.00-17.00, ama biz 06.00-15.00 arasında çalışıyoruz.”
  • “Armudun budaması eylül ayında başlayıp nisan ve mayıs ayına kadar devam ediyor. Şubat ayında ise ilaçlaması başlıyor.”
  • “Armut ağacının yetişmesi yaklaşık 30 yıl sürüyor. 100 dönüm kadar Santa Maria hasadı yapıyoruz ve 20’şer kişiden oluşan 3 grup halinde çalışıyoruz. 5-6 kişi günde 20 ton mal topluyor.”

İşçi Bulmakta Zorluklar

Uğur, işçi bulmanın zorlaştığını belirtirken, “İşini iyi yapan pek yok. Üniversite öğrencileri bize destek oluyor. İşçilerin aldığı ücret, çalışma saatine göre değişiyor. 900 liraya da çalışan var, 1.000 liraya da,” dedi. Armudun kilo fiyatı ise tarladan çıkma büyük boy için 35 lira, küçük boyları ise 17-18 lira arasında değişiyor.

50-55 Ton Arasında Rekolte Bekleniyor

Bu yıl armut hasadında çiftçilerin yüzünün güldüğünü ifade eden Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, “2024 yılı Santa Maria hasadına yaklaşık 3-4 gün önce başladık. Rekoltemizde bu sene kayıp yok. 50-55 bin civarında rekoltemiz var. Hasat yoğun bir şekilde devam ediyor. Bereketli bir sezon yaşıyoruz,” değerlendirmesinde bulundu.

Depoya Teslim Fiyatı: 30-35 Lira Bandında

Dönmez, ayrıca, “Ürünü kendileri toplayıp depoya teslim eden çiftçi arkadaşlarımız, 30-35 lira bandında ürünü depoya teslim ediyorlar,” dedi.

Bursa'da Santa Maria Armudu Hasadı Başladı

Ürünler Depoya Girmek Zorunda

Gürsu olarak 50-55 bin ton civarında bir Santa Maria armudu üretimimiz olduğunu belirten Dönmez, “Bursa’ya baktığımızda toplam 100 bin ton Santa Maria var. 20 gün içinde hasat yapıp piyasaya sürmek, ürünlerin çürümesine yol açar. Bu nedenle ürünler depoya girmek zorunda. 100 bin ton armudu 20 günde pazara çıkardığınızda ne satabilirsiniz ne tüketebilirsiniz,” şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bursa’da Santa Maria Armudu Hasadı Başladı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin