1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Sürekli esnemek neyin belirtisi? Uzmanlar açıkladı…

Sürekli esnemek neyin belirtisi? Uzmanlar açıkladı…

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Esnemek istemsiz gerçekleşen bir reflekstir. Parasempatik sistemin aktif olduğunu, stresten uzak rahat ortamlarda vücudumuzun uyku öncesi hazırlık veya uykuya giriş belirtisi olarak algılanabilir.

Fizyolojik olarak uykusunu alamayan kişilerde, sabah uykudan yeni kalkıldığında, yatma saati geldiğinde esneme görülebilir. Bunların dışında sürekli esneyen insanlar görmüşsünüzdür. Bu fizyolojik aşamanın ötesinde bir hastalık belirtisi olarak değerlendirilebilir.

Normal bir insanın uyku esnasında ağzı kapalı olur ve burundan nefes alıp verir. Burnu tıkanık olan kişiler uyku esnasında ağızdan nefes almaya başladığı ve boğaz bölgesinin nefes yolunu kapatmasıyla nefeste kesilme olduğu için uyku da solunum durması yani uyku apnesi yaşarlar.

Yeterli süre uyuduğu halde uykusunu alamayan ve sürekli esnemeye devam eden kişilerde uyku bozukluğunun belirtisi sürekli esnemektir. Sürekli esneme hali uyku bozukluğundan başka beyine oksijen gitmesini engelleyen uyku apnesi, kalp damar hastalığı gibi hastalıkların belirtisi ve göstergesidir.

Uykuda nefes kesilirse vücutta neler olur

Uyku esnasında nefeste kesilme olduğunda beyine ve kalbe oksijen gitmeyerek kalp krizi riskini artırır, beyin uyku ihtiyacını karşılayamadığından sürekli uykuya eğilim olarak esneme hali refleks olarak ortaya çıkar. Yani uyku apnesinden dolayı yeterli uyuyamayan yani oksijen alamayan beyin sürekli uyumak istediğini vücudunuza gösterir.

Sürekli esneyen kişiler öncelikle kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına muayene olmalı, yapısal problemler varsa düzeltilmeli, yapısal problem yoksa uyku testi ile değerlendirilerek ayrıntılı teşhis konmalı.

Uyku apnesi hastaları sabahları yorgun kalkar, uyudukları uyku kendilerine yetmez, iş yerinde sürekli uykuya eğilimli olurlar, konsantrasyon güçlüğü unutkanlık ve çabuk sinirlenme belirtilerini taşırlar. Uyku apnesi olan kişiler araç başında uykuya dalarak trafik kazası yapar, oturdukları yerde aniden uykuya dalabilirler.

Uyku apnesi nasıl tedavi edilir?

Uyku apnesi uyku testiyle teşhisi doğrulandıktan sonra burun ve boğaz bölgesine yapılan koruyucu cerrahiler ile tedavi edilebilir. Cerrahi tedaviden fayda görmeyen gruplara gece uykuda ağza ve burna takılan maske tedavisi verilebilir.Uyku apnesi tedavi edilen hastalarda kalp krizi ve hipertansiyon oranlarında belirgin azalma sağlanır.Uyku apnesi tedavi edilen hastalarda kalp krizi ve hipertansiyon oranlarında belirgin azalma sağlanır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sürekli esnemek neyin belirtisi? Uzmanlar açıkladı…
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin