1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Kredi Kartı Harcamalarına Sıkı Denetim

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Kredi Kartı Harcamalarına Sıkı Denetim

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kredi kartları aracılığıyla aşırı harcama yapan ve lüks tüketim alışkanlıkları sergileyen bireylerin harcamalarını yakından incelemeye aldı. Bu çerçevede, gelir beyanında bulunmayan fakat lüks araçlara sahip olan mükelleflerin izlenmesi hedeflenmektedir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan Kredi Kartı Harcamalarına Sıkı Denetim

Harcamalarına Uygun Vergi Beyanı Yapmayan Mükellefler Mercek Altında

Vergi Denetim Kurulu (VDK), Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in; “Vergide adalet ve etkinliği artıracağız, çok kazanandan çok vergi alacağız. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele ederek bütçe finansmanını iyileştiriyoruz.” şeklindeki açıklamaları doğrultusunda, harcamalarına uygun vergi beyanında bulunmayan mükellefleri incelemek üzere harekete geçti.

Vergi Müfettişleri Araştırmalara Başladı

Vergi müfettişleri, lüks araç sahibi bireylerin bu araçları hangi gelirle edindiğini ve bu geliri beyan edip etmediğini araştırmaya başladı. Bu doğrultuda, 7 bin 885 lüks araç üzerinde detaylı incelemeler gerçekleştirildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan Kredi Kartı Harcamalarına Sıkı Denetim

7 Bin 885 Araç Üzerinde Detaylı Çalışmalar

Yapılan çalışmalar sonucunda, herhangi bir gelir beyanı veya şirket ortaklığı bulunmayan, ya da ortaklıkları olmasına rağmen şirketleri kar dağıtımı yapmayan mükellefler tespit edildi. Araçların markaları arasında 2022, 2023 ve 2024 model Porsche, Bentley, Ferrari, Lotus, Maserati, Mercedes (Maybach, G, S) ve BMW (740, I7) yer aldı.

Öncelikli Hedef Kayıt Dışı Gelirler

  • İncelemelerde, yaklaşık 3 bin aracın gerçek kişi üzerine kayıtlı olduğu, bu kişilerden 2 bininin 7 bin şirkette ortaklıkları bulunduğu, sadece 300 şirketin 2022 ve 2023 yıllarında kar dağıttığı belirlendi.
  • Ayrıca, 780 aracın mükellef olmayan kişiler üzerine kayıtlı olduğu ve bu kişilerin hiçbir gelir kaynağına sahip olmadığı tespit edildi.

“Lüks Araç Sahiplerinden Sadece 150’si Gelir Mükellefi”

Lüks araç sahiplerinden yalnızca 150’sinin gelir mükellefiyeti bulunduğu ve bunlardan 100’ünün karının da 1 milyon liranın altında olduğu belirlendi. Mükellef olmayan, şirket ortaklığı bulunmayan ve başka gelir beyanı yapmayan kişilere öncelik veriliyor. Sonrasında, şirket ortaklığı olan ancak kar dağıtımı yapılmayan veya başka gelir beyanı olmayan mükellefler üzerinde çalışma yapılacak.

500 Araç Sahibine Kayıt Dışı Kazanç Şüphesiyle Vergi İncelemesi

Bu kapsamda, öncelikle 500 araç sahibi, gelirleriyle uyumsuz olan durumlarının kayıt dışı kazançlarla ilgili olup olmadığını tespit etmek amacıyla vergi incelemesine tabi tutuldu.

Mercedes Örneği

VDK, incelemeleri sırasında dikkat çekici örneklere de rastladı. Örneğin, bir şirket sahibi, 2023 yılında 23 milyon lirayı bulan bedellerle Mercedes almış; ancak şirketinin son iki dönemde yalnızca birkaç milyon lira dönem kârı olduğu ve kar dağıtımında bulunmadığı tespit edildi. Yapılan kontrollerde, araç bedellerinin şirketlerin banka hesaplarından gönderildiği fakat kayıtlara yansımadığı saptandı.

Bentley Örneği

Bir başka örnekte, herhangi bir gelir beyanında bulunmayan ve ortaklığı olmayan kişilerin 2023 yılında 27 milyon lira bedelle Bentley taşıt aldığı belirlendi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan Kredi Kartı Harcamalarına Sıkı Denetim

Gelirler Vergilendirilecek

Vergi müfettişleri, söz konusu lüks araçların hangi gelir kaynağıyla elde edildiğini tespit edecek ve bu gelirlerin vergilendirilmesini sağlayacak.

Kara Para Araştırması

Yasal bir kaynak tespit edilemeyen durumlar için kara para araştırması da yapılacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan Kredi Kartı Harcamalarına Sıkı Denetim

İncelemeler Yaygınlaşacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu tür incelemeleri, risk analiz birimlerinin yeni tespitleri çerçevesinde yaygınlaştıracak ve kapsamını genişleterek sürdürecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan Kredi Kartı Harcamalarına Sıkı Denetim

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Kredi Kartı Harcamalarına Sıkı Denetim
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin