1. Haberler
  2. Gündem
  3. Diyarbakır’da Gösteri Yürüyüşleri ve Anayasa Mahkemesi Kararı

Diyarbakır’da Gösteri Yürüyüşleri ve Anayasa Mahkemesi Kararı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyarbakır’da Gösteri Yürüyüşleri ve Olaylar

Diyarbakır'da Gösteri Yürüyüşleri ve Olaylar

30 Eylül 2019 tarihinde, Diyarbakır Valiliği, bölgedeki olası olayların önüne geçmek amacıyla, 15 gün boyunca toplantı ve gösteri yürüyüşlerini yasaklama kararı aldı. Bu yasaklama süresine rağmen, 12 Ekim 2019 tarihinde, Diyarbakır’da gerçekleştirilen bir oturma eylemine katılan Demokratik Regions (DEM) Partisi üyesi Saliha Aydeniz, güvenlik güçlerine karşı zorluk çıkardı. Aydeniz’in bu eylemi, geçtiğimiz günlerde bir terörist cenazesine katılmasıyla da gündeme gelmişti. Güvenlik güçlerine karşı gösterdiği direnç ve olaylar sonucunda, o dönem iki polis memuru yaralandı.

Gösteri Hakkının İhlali İddiası

Saliha Aydeniz, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının engellendiğini öne sürerek, “kasten yaralama” ve “görevi kötüye kullanma” suçlamalarıyla Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na 15 Ekim 2019 tarihinde suç duyurusunda bulundu. Başsavcılık, bu suç duyurusu sonrasında “görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla ilgili olarak soruşturma izni talebiyle dosyayı Diyarbakır Valiliği’ne iletti. Valilik, yapılan incelemeler sonucunda, görevi kötüye kullandığı tespit edilebilen herhangi bir kamu görevlisi olmadığına karar vererek, dosyanın işlemden kaldırılmasına hükmetti.

Mahkeme Süreci ve Anayasa Mahkemesi Başvurusu

Valiliğin bu kararına karşı Saliha Aydeniz, 27 Ocak 2020’de Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Ancak, itirazın süre aşımı nedeniyle incelenemeyeceği belirlendi. Bunun üzerine, Aydeniz, 15 Aralık 2020 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesi’nin Kararı

Yapılan başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi, DEM Partili Saliha Aydeniz’e 100 bin TL manevi tazminat ödenmesi gerektiğine karar verdi. Bu karar, toplantı ve gösteri hakkının ihlali bağlamında önemli bir emsal teşkil etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Diyarbakır’da Gösteri Yürüyüşleri ve Anayasa Mahkemesi Kararı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin