1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye’nin Enerji Projeleri: Yeni Yüzer Üretim Tesisi ve Karadeniz Gazı

Türkiye’nin Enerji Projeleri: Yeni Yüzer Üretim Tesisi ve Karadeniz Gazı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin Enerji Hamleleri ve Yeni Projeleri

Türkiye'nin Enerji Hamleleri ve Yeni Projeleri

Türkiye, enerji alanında dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla yıllar önce önemli bir atılım gerçekleştirdi. Bu süreçte, sondaj ve sismik tarama gemilerinin bulunduğu güçlü bir donanma oluşturarak, Akdeniz ve Karadeniz’deki faaliyetlerini kesintisiz sürdürdü. Karadeniz’de gerçekleştirilen bu çalışmalar, milyonlarca metreküplük doğalgaz rezervinin keşfi ile sonuçlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin enerji filosunu daha da genişletecek yeni bir yüzer üretim tesisi müjdesini verdi.

Türkiye'nin Enerji Projeleri: Yeni Yüzer Üretim Tesisi ve Karadeniz Gazı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, A Haber’de katıldığı bir programda önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, Türkiye’nin enerji filosuna katılacak yeni gemi hakkında şu bilgileri verdi:

“Önümüzdeki hafta başında yola çıkacak”

Bayraktar, “Yeni gemimiz ya da yüzer üretim platformumuz, önümüzdeki hafta başında Türkiye’ye doğru yola çıkıyor. Bu gemi, esas itibarıyla Karadeniz gaz sahasındaki doğal gaz üretimimizi artırmak için planlarımız arasında yer alan önemli bir ünite.” şeklinde konuştu. Gemi, Singapur’dan önümüzdeki hafta başında yola çıkacak ve yaklaşık iki aylık bir seyir süresine sahip olacak.

Bayraktar, platformun Marmara’da bir tersanede birkaç ay süren bakım işlemlerinin ardından Filyos Limanı’na gideceğini belirtti. Sakarya Gaz Sahası’ndaki günlük 5,5 milyon metreküp olan üretimin, ilk fazda 2025’in ilk çeyreğinde 10 milyon metreküpe çıkarılmasının hedeflendiğini vurguladı. Bayraktar, “Bu yeni platformla inşallah bunu 20 milyon metreküpe çıkarmış olacağız.” dedi.

Türkiye'nin Enerji Projeleri: Yeni Yüzer Üretim Tesisi ve Karadeniz Gazı

“2026 yılında Karadeniz’de üretime başlamayı hedefliyoruz”

Platformun, 2026 yılında aktif bir şekilde günlük 10 milyon metreküp doğal gaz üreteceğini ve bu miktarın yaklaşık 5 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşılayacağını ifade eden Bayraktar, “Yüzer üretim tesisi ile 2026 yılında Karadeniz’de üretime başlamayı hedefliyoruz. Gemi, Sakarya Gaz Sahası’na gidecek ve 20 yıl boyunca orada bu gazı üretmeye devam edecek. Orada sabit kalacak.” diye ekledi.

Bayraktar, platformun boyutları hakkında da bilgi vererek, “Platformun boyu yaklaşık 300 metre, genişliği 56 metre ve yüksekliği 58 metre. Gemi, deniz tabanından gazı alarak işleyecek ve karadaki tesise gönderecek.” şeklinde konuştu.

Türkiye, Nijer’de 2025’te İlk Altın Üretimini Yapacak

Bayraktar, Türkiye’nin Somali açıklarında petrol ve doğal gaz aramak amacıyla Somali hükümetiyle imzaladığı anlaşmaya da değindi. Bu anlaşma çerçevesinde, Somali açıklarında toplamda 15 bin kilometrekarelik 3 deniz sahasında imtiyaz ve ruhsat alındığını belirtti. Bayraktar, “Hızlı bir şekilde 3 boyutlu sismik çalışmalara başlayacağız. Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’ni Eylül ayının sonunda veya Ekim ayı başında Somali’ye göndermeyi planlıyoruz.” dedi.

Türkiye’nin Afrika kıtasındaki Nijer ile enerji alanında yaptığı çalışmalara da değinen Bayraktar, Nijer’de 3 altın madeni sahası bulunduğunu ve altın çıkarmak için gerekli çalışmalara 2020 yılında başlandığını hatırlattı. Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti:

  • “Hedefimiz 2025 yılında ilk altın üretimini gerçekleştirmek. Nijer, bu anlamda oldukça zengin kaynaklara sahip bir ülke.”
  • “Gerek altın madenleri, gerek diğer madenler ve uranyum madeni gibi kaynaklarla, petrol ve doğal gazda da önemli potansiyeli bulunmaktadır.”
  • “Bu ülkelerdeki maden yatırımlarıyla birlikte, ülkemizin ihtiyaçlarının bir kısmını dış kaynaklarla karşılamayı planlıyoruz.”

Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz merkezi olma yolunda attığı önemli adımlardan biri olan Türkmenistan gazının Türkiye’ye getirilmesi konusuna da değinerek, ilk etapta yıllık 1,5-2 milyar metreküp gazın ilerleyen aylarda veya 2025 başında Türkiye’ye getirilmesini hedeflediklerini ifade etti.

Türkiye'nin Enerji Projeleri: Yeni Yüzer Üretim Tesisi ve Karadeniz Gazı

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

Türkiye'nin Enerji Projeleri: Yeni Yüzer Üretim Tesisi ve Karadeniz Gazı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’nin Enerji Projeleri: Yeni Yüzer Üretim Tesisi ve Karadeniz Gazı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin