1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. AA Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle’den 2024 Yılının İlk Yarısına İlişkin Değerlendirme

AA Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle’den 2024 Yılının İlk Yarısına İlişkin Değerlendirme

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AA Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, Rekabet Kurulu’nun 2024 yılının ilk yarısında yürüttüğü soruşturmalara dair önemli açıklamalarda bulundu. Küle, bu dönemde esastan ve usulden Kurulca verilen cezaların toplamının 4 milyar 150 milyon liraya ulaştığını ifade etti.

Birol Küle, Kurumun 2023 yılındaki performansını artırarak 2024 yılında da sürdürdüğünü belirterek, geçen yılın tamamında 447 karar aldıklarını dile getirdi.

Verilere Göre Karar Sayısında Artış

Küle, yılın ilk yarısında 96 rekabet ihlali ve 143 birleşme-devralma kararını içeren toplam 283 kararın ele alındığını belirtti. Bu rakamların geçen yıla göre karar sayısında yüzde 25 artışa denk geldiğini vurguladı.

Kurul Kararlarının Yönü

Küle, Kurul kararlarının ayrıntıları hakkında bilgi verirken, “Rekabet ihlali kararlarının 90’ı teşebbüsler arası rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalara yönelik iken, 4’ü hakim durumun kötüye kullanılmasına, 2’si de her iki ihlal türüne yöneliktir” şeklinde konuştu.

Uzlaşma ve Taahhüt Kararları

Küle, yılın ilk yarısında 66 uzlaşma ve 11 taahhüt kararı alındığını ve soruşturmaların çoğunun hızlı bir şekilde sonuçlandırıldığını aktardı.

İdari Para Cezaları

Rekabet ihlalleri sonucunda uygulanan idari para cezalarına da değinen Küle, “Esasa ilişkin 2,5 milyar lirayı aşan idari para cezası uyguladık” dedi. Ayrıca, bazı şirketlerin çalışanların ücretlerini sınırlamaları üzerine yürütülen soruşturmaların cezayla sonuçlandığını ve taahhütlerle sonlandırılan soruşturmaların olduğunu paylaştı.

Teşebbüslere Yönelik Uyarı

Küle, teşebbüslerin rekabet ihlallerinden kaçınmanın yanı sıra soruşturmanın selametini tehlikeye düşürebilecek davranışlardan da kaçınmaları gerektiğini vurgulayarak, usule ilişkin uygulanan cezaların 1,5 milyar lirayı bulduğunu belirtti.

Birleşme-Devralma İşlemleri

Birleşme-Devralma İşlemleri

Rekabeti sınırlayıcı olmadığı düşünülen 140 birleşme-devralma işlemine izin verildiğini ancak şüpheli görülen 3 işleme koşullu izin verildiğini aktaran Küle, toplamda 143 birleşme-devralma işlemine izin verdiklerini açıkladı.

Sektörlere Göre Denetimler

Küle, yılın ilk 6 ayındaki soruşturmaların sektörlere göre dağılımına ilişkin olarak, gıda, eğitim, inşaat, enerji, bilişim ve platform hizmetlerinde yoğunlaştıklarını belirtti. Ayrıca, gıda, sağlık ve dijital pazarlar gibi stratejik sektörlere odaklanarak çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
AA Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle’den 2024 Yılının İlk Yarısına İlişkin Değerlendirme
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin