1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Tatilde bu tehlikeye dikkat: Burun kırılmasında yapılması gerekenler

Tatilde bu tehlikeye dikkat: Burun kırılmasında yapılması gerekenler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KBB Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Ozan Seymen Sezen, “Yaz mevsiminin en hararetli zamanlarını yaşadığımız bu günlerde fırsat bulan çoğu kişi, dinlenmek ve keyifli zamanlar geçirmek için tatile gidiyor. Tatil denince de insanın aklına ilk olarak serin sular geliyor.

Ancak yüzmeyi seven yetişkinler ve çocuklar bazen çeşitli kazalar yaşayabiliyor. Bunlardan biri de havuz kenarlarındaki kaygan zeminlerde kayarak düşme ya da iskelelerden atlama sırasında düşme durumları… Bu kaza anlarında, insan yüzünde genellikle burun kırılması vakaları yaşanabiliyor.

Bazen koşarken bazen de yürürken bu kaymalar olabiliyor. Düşmenin hızıyla ve pozisyona bağlı olarak burun kemiği kırılabiliyor. Bu nedenle yaz mevsimlerinde herkese aynı uyarıyı yapıyoruz; havuz ve deniz kenarlarında dikkatli olun çünkü küçük bir denge kaybında düşerek burnunuzu kırabilirsiniz” yorumunda bulundu.

Burun kırıldığı an nasıl davranmak gerekir?

Prof.Dr. Ozan Seymen Sezen, “Diyelim ki havuz kenarında veya deniz iskelesinde dengenizi kaybederek düştünüz ve burnunuz sert bir çarpmaya maruz kalıp kırıldı. İlk olarak yapılması gerekenler nelerdir?

Öncelikle burnunuzun kırıldığını hissettiğiniz an, elinizle burnunuzu sıkmalısınız ve kafanızı sabit tutmalısınız. Kafanızı kesinlikle yukarıya kaldırmamalısınız.

Kırılan bölgeye hemen vakit kaybetmeden buz ile soğuk kompres uygulamalısınız.

Kırılma sonrası kanama hafif bir şekilde seyrediyorsa buruna soğuk suyun çekilmesi kanamayı azaltabilir. Düşmenin ardından burun cildinde kararma, morarma gözlemlerseniz burnunuz büyük ihtimalle kırılmış ya da çatlamış olabilir.

Doğru ve sağlıklı olan, en yakın lokasyonda bulunan bir KBB doktoruna acil müdahaleye gitmeniz olacaktır” dedi. 

Burnunuzu kendiniz düzeltmeye çalışmayın

Sezen, “Düşme vakalarında çarpmanın kuvvetiyle burnun iç kısmındaki duvar kırılabilir ve kanamalara sebep olabilir. Bu gibi durumlarda yapılması gereken şey, o kırık parçaların mümkün olan en hızlı şekilde yerine getirilip yerleştirilmesidir.

Kırılmış olan burunu, düşen kişi asla kendi kendine düzeltmeye çalışmamalıdır. Çünkü düzeltme girişimi, ciddi sağlık sonuçları doğurabilir. Buruna profesyonel müdahale ancak bu alanda uzman olan bir KBB doktorunun dokunuşuyla yapılmalıdır” bilgisini paylaştı.

Kalıcı eğrilik ve nefes problemi oluşabilir

Prof.Dr. Ozan Seymen Sezen, “Düşme sonrası uzman hekime görünme kazayı yaşayan her hasta için şarttır. Ancak yapılacak olan muayene sonunda ameliyat her hasta için gerekli olmayabilir. Burunda yanlış kaynamaya, şekil değişikliğine yol açacak boyutta bir hasar oluştuysa cerrahi müdahale şart olacaktır.

Aksi takdirde burun yanlış kaynayabilir, bu da ilerleyen süreçte eğrilik ve nefes problemini doğurabilir.

Lütfen bu tip kazalarda durumu hafife almayın ve vakit kaybetmeden bir kulak, burun, boğaz uzmanına başvurun. Sağlık her şeyden daha önemlidir” diye konuştu. 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tatilde bu tehlikeye dikkat: Burun kırılmasında yapılması gerekenler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin