1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Kalp krizi anında yapılması ve yapılmaması gerekenler

Kalp krizi anında yapılması ve yapılmaması gerekenler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kalp krizinin en önemli belirtilerinden biri göğüs ağrısıdır. Ağrının 15 dakikadan uzun sürmesi, hareket etmekle artması ve istirahatle rahatlamanın olup olmamasına dikkat edilmesi ve ayrıca hastanın kalp ilaçları kullanıp kullanmadığının da kontrol edilmesi gerekir.

Kalp krizinde doğru ilk yardım nasıl yapılır?

Hastanın hayati bulgularını kontrol edin ve rahat bir pozisyonda oturtun ya da düz yatırın. Yarı oturur pozisyon genellikle bu tür durumlar için en rahat olanıdır. Dinlenmesini ve hareket etmemesini isteyin. Kıyafetleri dar ise gevşetin. Hastaya güven verin ve onu sakinleştirin.

Daha öncesinde buna benzer ağrılarının olup olmadığını sorun. Kalp rahatsızlığı için ilaç alıp almadığını sorun. Reçeteli ilacı yanındaysa almasına izin verin. Varsa bir aspirin tabletini çiğnemesini ve daha sonra bir miktar su ile yutmasını isteyin.

Öncesinde kalp hastalığı yok ve benzer şikâyetleri olmamış ise hastayı kalp krizi geçiriyormuş gibi değerlendirin. 112 acil yardım numarasını arayarak ya da aratarak yardım isteyin. Sağlık ekipleri gelinceye kadar hastanın yanında kalın.

Kalp krizi geçiren birine bunları yapmayın

Kişiyi öksürtmek veya sırtına vurmak gibi müdahalelerin hiçbir yararı yok. Bu tür uygulamalar tam aksine vücudun stres yükünü artırarak kalbi daha çok zorlayacaktır.

Bir kişi yanı başınızda kalp krizi geçirdiyse ve sağlık deneyiminiz yoksa kalp krizi geçiren birine müdahale etmeyin, başka hastalara veya kendinize ait kalp ilaçlarını vermeyin.

Hemen ambulans yardımı isteyerek hastayı en yakın tam donanımlı bir hastaneye ulaştırın. Bu esnada kalp krizi geçiren kişiyi uygun bir yere yatırın.

Ayaklarını kalp seviyesinin üzerine kaldırarak kalbe daha çok kan akışının olmasını sağlamaya çalışın. Üzerindeki sıkı olan kıyafetleri gevşetmek, kravatı çözmek gibi yardımlarda bulunun.

Yalnızken kalp krizi geçirenler ne yapmalı?

Kriz geçirdiğiniz esnada tıkalı olan damarı açabilmek için yapacağınız bir hareket bulunmuyor. Bu nedenle ilk olarak ağrı başladığı anda hemen telefonla yakınlarınızı arayarak durumu haberin. Yardıma geleceklerin mekana girebilmesi için bulunulan yerin kapısını aralık bırakın.

Ağrıyı azaltmak için egzersiz yapılmamalı. Soğuk ya da sıcak suyun altına kesinlikle girilmemeli. Özellikle soğuk su böyle durumlarda çok tehlikelidir. Çünkü kalp damarlarını büzer ve tıkalı olmayan damarların da daralmasına neden olabilir.

Yardım gelmesi, yatarak ya da oturarak beklenmeli. Kesinlikle ayakta olunmamalı. Zira kalp krizi ile hastaneye gelen bir hastanın bir travma sorunu olmaması gerekir. Eğer kişi düşerek başını çarpmışsa kalp krizi ile ilgili yapılacak tedaviler, başa alınan darbe nedeniyle yapılamayabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kalp krizi anında yapılması ve yapılmaması gerekenler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin