1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Dünyanın en değerli gök taşları: Çok nadirler!

Dünyanın en değerli gök taşları: Çok nadirler!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gök taşı meselesi aslında dünyanın oldukça alışık olduğu bir kavram. Zira her yıl dünyaya 40 milyon ton civarında gök taşı düşüyor. Bunlardan bazıları oldukça küçük olabilirken bazıları daha büyük boyutlarda oluyor ve bilim insanlarının araştırma yapacağı özelliklerde olabiliyor.

Mercimek boyutlarında gök taşı düşebileceği gibi aynı zamanda birkaç metre boyutlarında da gök taşları olabiliyor ancak çok büyük çoğunluğu atmosferde sürtünmeden eriyip toz olarak yeryüzüne iniyor. Bunun akabinde dünyanın en değerli gök taşları da dikkat çekiyor zira milyarlarca euro biçilen bu özel taşlar çok nadir oluyor. İşte sizler için derlediğimiz dünyanın en değerli gök taşları listesi:

6) Chelyabinsk Gök taşı (The Chelyabinsk Meteorite)

336 bin euro değeri olan bu gök taşı 2013 yılında Rusya’nın Chelyabinsk kenti üzerinde bir meteor patlamasıyla ortaya çıktı. O dönemde pek çok insanı yarayalayan bu taş, maddi açıdan oldukça da değerli. Büyük parçalardan oluşan bu gök taşı 336 bin euroluk fiyatıyla dudak uçuklatıyor.

5) Zagami Marslı Gök taşı (The Zagami Martian Meteorite)

Bu gök taşının hikayesi ise 1962 yılında Nijerya topraklarına düşmesiyle başlıyor. Gök taşının en büyük parçası ise 2006 yılında 383 bin euroya satıldı.

4) Kaynak Suyu Gök taşı( The Springwater Meteorite)

Görüntüsüyle dev bir süngeri anımsatan bu gök taşı tam tamına 117 kiloluk bir pallasit taşı. 1931 yılında Kanada’da bir çiftlikte ilk kez görülen bu gök taşı 4.5 milyar yaşında ve büyük oranda mineralleri bünyesinde barındırıyor. Toronto’daki Royal Ontario Müzesi tarafından 511 euroya satın alınan bu gök taşı ziyaretçilere açık.

3) Willamette Gök taşı (The Willamette Meteorite)

Bu gök taşı 2007 yılında yaklaşık bir milyon euroya New York’ta satışa sunuldu. Bu gök taşının yeryüzünde bulunan en büyük gök taşlarından biri olduğuna inanılıyor. 1902’de keşfedildi, bulunduğunda ağırlığı 16 tondan fazlaydı.

2) Brenham Gök taşı’nın Ana Kütlesi (The Main Mass of the Brenham Meteorite)

Bu gök taşı yarım ton ağırlığında ve 896 bin Euro değerinde. 2005 yılında Kansas’ta bulundu. Bulunduğu dönemde dikkat çeken gök taşı daha sonra müzede sergilenmek üzere satın alındı.

1)Fukang Gök taşı (The Fukang Meteorite)

Bu gök taşı, içinde olivin kristalleri bulunan nikel-demirden oluşmuş bir pallazittir. Bilim insanları, yeryüzüne düşen meteorların yalnızca yüzde 1’inin pallazit olduğuna inandıkları için gerçekten nadir bir gök taşı olan Fukang gök taşı, 2000 yılında bulunmasının ardından farklı doku ve görüntüsüyle bir dönemin en çok konuşulan konularından birisiydi. Öyle ki bu 4.5 milyar yaşında olan gök taşının değeri 1.7 milyon euro. Diğer gök taşları gibi bu gök taşı da düştüğü bölgenin adını alıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dünyanın en değerli gök taşları: Çok nadirler!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin