1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Epilepsi nöbeti riskini azaltmak için dikkat edilecek 3 şey

Epilepsi nöbeti riskini azaltmak için dikkat edilecek 3 şey

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, 12 Şubat Dünya Epilepsi Günü’ne özel bu hastalığa yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Epilepsinin, tekrarlayan nöbetlerin yaşandığı bir hastalık olduğunu anlatan Dr. Celal Şalçini, “Epilepsi nöbetleri koku nöbetleri gibi hafif olanlardan ‘status epileptikus’ dediğimiz uzun süreli ve durmayan nöbetlere kadar geniş bir yelpazeye sahiptir.

Nöbet süresi uzadıkça ve tabii ki sayısı arttıkça beyne olan hasarı da artmaktadır” dedi.

Epilepside belirsizlik yaşam kalitesini etkiliyor

Epilepsi hastalığının insanın hayatında tek bir sefer olabileceği gibi hayat boyu da devam edebileceğini belirten Dr. Celal Şalçini, bu durumun tamamıyla epilepsinin çeşidine, hastanın sağlık ve beyin yapısı durumuna bağlı olduğunu ifade etti.

Celal Şalçini, şunları söyledi: “Epilepsi hastanın hayat kalitesini bozan bir rahatsızlıktır çünkü yapısı itibarıyla ‘belirsizdir.’ Epilepsi nöbetinin ne zaman geleceği, ne şiddette olacağı ve ne kadar süreceği belli olmadığı için hasta sürekli bir endişe ve tedirginlik hali yaşayabilir ve bu süreç psikiyatrik, psikolojik hastalıklara sebep olabilir.”

Nöbetleri tetikleyen sebeplerden uzak durmalılar

Epilepsi hastalarının özel olduğunu vurgulayan Dr. Celal Şalçini, hayat tarzlarına dikkat etmelerinin nöbet geçirme risklerini azalttığını hatırlatarak “Öncelikle hastalıklarını tanımaları ve varsa epilepsi nöbetlerini tetikleyen sebeplerden uzak durmaları gerekiyor.

Yeterli süre uyumaları, aç kalmamaları, ilaçlarını düzenli kullanmaları, doktora danışarak hangi ilaçları içebilecekleri hakkında bilgi almaları gerekli.

Bazı ilaçlar nöbetleri tetikleyebildiğinden özellikle uzak durmaları gereken ilaçları da bilmeleri önemli” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Epilepsi nöbeti riskini azaltmak için dikkat edilecek 3 şey
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin