1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Kovid-19 hastalığı diş kaybına neden olur mu?

Kovid-19 hastalığı diş kaybına neden olur mu?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kovid-19 hastalığı geçirenlerde bazı rahatsızlıkların ortaya çıktığını belirten Çene Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Serhat Yalçın, “Saç kaybı, yorgunluk, kas ağrısı ve hafıza bulanıklığı bulgulardan bazılarıdır.

‘Kovid-19 geçiren bir hastanın dişi kendiliğinden düştü’

NewYork Times’da bu hafta yayınlanan bir makalede; Kovid-19 geçiren bir hastanın dişinin kendiliğinden düştüğü, diş boşluğunda bir kanamanın olmadığı bildirilmiştir.

Bu durumun Kovid-19 geçiren başka hastalarda da görüldüğü belirtildi. Bu gerçekten olabilir mi? Olursa neden olabilir?” diye konuştu.

“Kovid-19 virüsü ve ona bağlı gelişen problemler hakkındaki bilgilerden biz hekimler de yeni yeni haberdar olmaktayız” diyen Prof.Dr. Serhat Yalçın, “Bu hastalığın kan damarlarını etkilediği ve organların beslenmesini bozduğu biliniyor.

Hastalığa yakalanan kişilerde, pıhtılaşma mekanizmasının sağlıklı olup olmadığı kontrol edilir. Bu nedenle hastaların “D dimer” değerlerinin kontrolü sağlanır ve eğer bu değer yüksekse hastalara mutlaka antikoagülan ve kan sulandırıcı ilaçlar önerilir.

Emboli, çene kemiği ve diş etlerini de etkiliyor

Pıhtılaşmanın artması, hastalarda emboli (kanla taşınan yabancı bir cismin damarı tıkaması durumu) riski yaratarak hayati organlarda oluşması halinde ölümcül olabilir.

Embolinin çene kemiği ve diş etlerini etkileme olasılığı vardır. Bu etki çene kemiklerini ve diş etlerini bozarak diş kaybına neden olabilir.

Dünyadaki bilim insanları da Kovid-19 virüsünün diş eti ve çene kemiğindeki damarlara zarar verebileceğini ve bu organların sağlığını bozabileceğini düşünüyor” yorumunda bulundu.

Kovid-19 ağız bakımını da sekteye uğrattı

“Çin’de yapılan bir çalışma, Kovid-19 hastalarındaki diş ve diş eti enfeksiyonlarında yüzde 50 oranında artış yaşandığını ortaya koydu” diyen Çene Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Serhat Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Virüse maruz kalan kişilerde rastlanan semptomlar arasında; nefes darlığı, göğüs ağrısı, yüksek ateş, eklem ağrıları, tat duyusunda bozulmalar, koku alamama, halsizlik, beyin sisi ve kaygı gibi olumsuz durumlar görülebiliyor.

Günlük faaliyetlerinde zorlanmalar yaşayan kişilerin, bu fizyolojik sorunlar nedeniyle diş bakımlarına ve hijyenlerine önceki kadar özen göstermedikleri tahmin ediliyor.

İşte bu değişim de kişilerde, diş çürüğü ve diş eti hastalıklarına yakalanma risklerini artıracaktır. Bu nedenle dişleri günde minimum iki kez düzenli olarak florür içeren diş macunu ile fırçalamak, diş ipi, alkollü ağız gargarası kullanmak her zamankinden daha da önemli.

Kovid-19’a bağlı diş ve diş eti sorunları henüz bilimsel olarak tam açıklanamamış olsa da ağız ve nefeste kötü koku, diş etlerinde kırmızılık, şişlik, hassasiyet ve kanama yaşayan, ısırma sırasında ağrı, dişlerinde hareketlik, hassasiyet ve diş eti çekilmesi olan Kovid-19 hastalığını atlatmış kişilerin mutlaka bir diş hekimine müracaat etmesini öneriyorum” tavsiyesinde bulundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kovid-19 hastalığı diş kaybına neden olur mu?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin