1. Haberler
  2. Sağlık
  3. 50 yaş üzeri dikkat! Türkiye’de en çok görülen 5 kanser türü arasında

50 yaş üzeri dikkat! Türkiye’de en çok görülen 5 kanser türü arasında

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
ABONE OL

Kalın bağırsağın iç yüzeyinde görülen kanserlere; kolon kanseri, son 15-20 santimetrelik bölümünde görülen kanserlere ise rektum kanseri adı veriliyor. Her iki kanser türü ‘Kolorektal Kanserler’ başlığı altında toplanıyor.

Kolorektal kanserler her 20 kişiden birinde görülebilir. Genetik faktörler, yaşam tarzı, çevresel etkiler, hareketsiz yaşam, işlenmiş gıdaların çokça tüketimi, kırmızı et, alkollü içecek tüketimi ve obezite gibi nedenler kolorektal kanser riskini artırır.

Tüm kanserler arasında kolon kanseri üçüncü sırada yer almakta.

Kolon kanseri, erken evrede teşhis edilirse tamamen tedavi edilmesi mümkün olur. Kolon kanseri için en temel belirti, bağırsak alışkanlıklarının, dışkılama rutinlerinin ve dışkı kıvamının değişmesidir.

Uzun süren ishal ya da kabızlık, dışkı kıvamının değişmesi, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında sayılabilir.

İleri evrelerinde karın bölgesinde, şişlik ve ağrı gibi şikâyetler kendini gösterebilir. Dışkılama yaparken ve genel olarak karında ağrı, kramp, gaz ve zorlanma, kansızlık, açıklanamayan bir şekilde kilo kaybetme, yorgunluk hissi ve karın bölgesinde kitle oluşumu da kolon kanseri ile ilgili belirtiler arasında sayılabilir.

Kolon kanserine yakalanma olasılığı 50 yaşından itibaren artar. Yapılan araştırmalara göre kolon kanseri görülenlerin yüzde 90’ı 50 yaşın üzerindedir. Genetik yatkınlıktan dolayı kolon kanserine yakalanma riski artabilmektedir.

Kalın bağırsağın içini örten tabakanın normal olmayan şekilde büyümesi ve bağırsak kanalına çıkıntı yapması durumu polip olarak adlandırılır. İyi huylu tümörlerden sayılan polipler, zamanla kansere dönüşebilme riski taşır.

Bu nedenle poliplerin çıkartılması ve sonrasında da düzenli şekilde kontrollerin yaptırılması gerekmektedir. Kolon kanseri tedavisinde kansere dönüşme ihtimali olan polipler, kolonoskopi yöntemi ile alınıp temizlenir.

Eğer kanser ileri bir evreye geçmişse, cerrahi işlem ile tümörün olduğu kısım çıkartılır. Hastalığın yayıldığı durumlarda ise kemoterapi uygulanmaktadır.

Torba (stoma) ne zaman ve neden açılır?

Rektum kanserlerinin çoğuna artık günümüzde ameliyat öncesi ışın tedavisi (radyoterapi) verilmektedir. Birlikte kemoterapi verilebilir veya verilmeyebilir. Bu hastaların ameliyatlarından sonra ya da çok aşağı seviyede dikişleri olan hastalarda bu dikişlerin iyileşmesini riske atmamak için koruyucu amaçla torba açılabilir. Bu torbalar genelde 2 ay sonra ya da kemoterapi bitiminde kapatılır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
50 yaş üzeri dikkat! Türkiye’de en çok görülen 5 kanser türü arasında
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin