1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. 2024 Yılında Türkiye’ye Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Raporu

2024 Yılında Türkiye’ye Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Raporu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni Yayınlandı

Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni Yayınlandı

AA Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ödemeler dengesi istatistiklerinin açıklanmasının ardından, 2024 yılının ilk altı ayına ilişkin Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni’ni kamuoyuyla paylaştı. Bu bültene göre, Türkiye’ye yılın ilk yarısında toplamda 4 milyar 692 milyon dolar değerinde uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi gerçekleşti.

2023 yılının aynı dönemine kıyasla, UDY girişlerinde yaklaşık yüzde 5 oranında bir düşüş gözlemlendi. Ayrıca, 2024’ün ilk altı ayında çekilen UDY, cari açığın yüzde 28’ine karşılık geldi. 2002 yılından itibaren Türkiye’ye gelen toplam UDY girişlerinin değeri ise 268 milyar doları aşmış durumda.

Yatırımların Dağılımı

Yılı ilk altı ayında gerçekleşen yatırımların 2 milyar 846 milyon doları doğrudan yatırım sermayesi olarak kaydedilirken, 1 milyar 535 milyon dolarlık kısmı yabancı uyruklulara yapılan gayrimenkul satışlarından oluştu. Ayrıca, 754 milyon dolarlık borçlanma araçları da bu dönemde önemli bir yer tuttu. Aynı dönemde yatırım tasfiyelerinin etkisiyle 443 milyon dolarlık bir azalma yaşandı ve toplam UDY girişi 4 milyar 692 milyon dolar olarak belirlendi.

En Fazla Yatırım Yapılan Sektörler

2024 yılının ilk altı ayında, toplam yatırım sermayesi girişleri 2 milyar 846 milyon dolara ulaştı. Bu dönemde, “Toptan ve Perakende Ticaret” sektörü, 664 milyon dolarlık yatırım girişi ile yüzde 23’lük pay aldı. Finans faaliyetleri ise aynı dönemde yatırım sermayesi girişlerinin yüzde 12’sini çekti. Bu sektörde gerçekleşen 346 milyon dolarlık yatırımın 274 milyon doları, bankacılık ve sigortacılık dışındaki diğer finansal hizmetlerle ilişkili olarak kaydedildi.

  • Ulaştırma ve Depolama: Yüzde 11’lik pay
  • Bilgisayar, Elektrik-Elektronik ve Optik Ürünlerin İmalatı: Yüzde 9’luk pay
  • Madencilik ve Taş Ocakçılığı: Yüzde 6’lık pay

En Çok Yatırım Çeken Ülkeler

Hollanda, ABD, Almanya, İrlanda, Norveç ve Birleşik Krallık, 2024 yılının ilk altı ayında Türkiye’ye en fazla yatırım sermayesi gönderen ülkeler arasında yer aldı. 2002-2023 döneminde yatırımların yüzde 59’unu gerçekleştiren Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, bu dönemde yüzde 51’lik bir paya sahip oldu. AB üyesi olmayan Avrupa ülkeleri ise aynı dönemde yüzde 21’lik pay elde etti.

2024 yılının ilk altı ayında ülkeler bazında, Hollanda yüzde 20 ile en büyük paya sahip oldu. Bunu sırasıyla yüzde 13 ile ABD, yüzde 10 ile Almanya, yüzde 9 ile İrlanda, yüzde 8 ile Norveç ve Birleşik Krallık takip etti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
2024 Yılında Türkiye’ye Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Raporu
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin