1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. 2024 Konut Piyasası Raporu: Durağanlık, Yabancı Satışlar ve Yapı Ruhsatları

2024 Konut Piyasası Raporu: Durağanlık, Yabancı Satışlar ve Yapı Ruhsatları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Konut Piyasasında 2024’e Dair Gelişmeler

Konut Piyasasında 2024'e Dair Gelişmeler

Türkiye’de konut sektöründeki hareketlilik, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) verileri dışında, farklı kurumların analizleri ile de yakından takip edilmektedir. Bu kapsamda, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) tarafından hazırlanan 2024 Bir Bakışta Konut Piyasası raporunda dikkat çekici sonuçlar yer almaktadır.

Yılın İlk Yarısında Konut Piyasasında Durağanlık Yaşandı

Raporda, 2024 yılının ilk altı ayında konut satışlarının genel olarak durağan bir seyir izlediği belirtiliyor. Özellikle ipotekli konut alımlarında %9’luk bir gerileme yaşanarak, bu alım türü tarihinin en düşük seviyelerine indi. Nakit ve senetli satışların ise güçlü bir şekilde devam ettiği görülüyor. Bu dönemde konutun toplam satışlar içindeki payı %45’e yükselirken, tapuda gerçekleştirilen işlemlerin geçen yıla göre %10 azaldığı kaydedildi.

Yabancılara Yapılan Konut Satışları Geriledi

Konut fiyat endeksi, aylık bazda enflasyonun altında kalma eğilimini sürdürmekte. Yabancılara yapılan konut satışları ise %1,9 oranında bir gerileme göstererek, 2018 öncesi seviyelere geri döndü. Özellikle Antalya’da 2023 yılında yabancı satışlarının payı %23 iken, 2024 yılında bu oran %12’ye düştü.

2024 Konut Piyasası Raporu: Durağanlık, Yabancı Satışlar ve Yapı Ruhsatları

Yapı Ruhsatları Artış Gösterdi

Yapı ruhsatlarının artış göstermesi, inşaat sektöründe olumlu bir gelişme olarak öne çıkarken, iskan belgelerinin bu artışı yeterince desteklemediği görülmektedir. İnşaat maliyet endeksi ise son %72,78 ile 16 ayın en yüksek artış oranına ulaştı. İşçilik endeksi yıllık %108,93 artarken, malzeme endeksindeki yıllık artış %58,75 olarak gerçekleşti.

Yıllık Artış Enflasyonu Altında

Konut fiyat endeksindeki aylık bazda enflasyonun altında kalma eğilimi, Temmuz 2023’ten beri devam etmekte. Ayrıca, Şubat 2024 itibarıyla yıllık artışın, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) altında kalacağı öngörülmektedir. Bu durumun, yılın geri kalanında da devam etmesi beklenmektedir.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
2024 Konut Piyasası Raporu: Durağanlık, Yabancı Satışlar ve Yapı Ruhsatları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin