1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. 2024 İkinci Çeyrek Altın Talep Eğilimleri Raporu

2024 İkinci Çeyrek Altın Talep Eğilimleri Raporu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Altın Fiyatlarını Artıran Etmenler ve Küresel Talep Eğilimleri

Dünya merkez bankalarının altın alma eğilimlerini analiz eden yeni bir rapor yayımlandı. Bu rapor, altın fiyatlarını etkileyen önemli faktörlerin yanı sıra, küresel altın talebindeki değişimleri de gözler önüne seriyor. Özellikle Çin ve Hindistan, dünya genelinde altın alımında öne çıkan ülkelerken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) de bu konuda aktif bir politika izlemekte.

Dünya Altın Konseyi’nin Raporu

Dünya Altın Konseyi, “Altın Talep Eğilimleri, 2024 İkinci Çeyrek” başlıklı raporunu yayımladı. Bu rapor, çeyrek bazında ve yarı yıllık olarak altın talebinin nasıl değiştiğini detaylı bir şekilde ele alıyor.

İkinci Çeyrek Altın Talebi

ALTIN TALEBİ, TEZGAN ÜSTÜ HARİÇ İKİNCİ ÇEYREKTE AZALDI

Raporda, küresel tezgah üstü hariç altın talebinin 2023 yılının ikinci çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre %6 azalarak 929 tona düştüğü belirtiliyor.

ALTIN TALEBİ TEZGAN ÜSTÜ DAHİL İKİNCİ ÇEYREKTE ARTTI

Öte yandan, tezgah üstü alımlar da eklendiğinde, altın talebinin %4 artarak 1.258 tona ulaştığı ifade ediliyor.

Merkez Bankalarının Altın Alımları

Merkez Bankalarının Altın Alımları
MERKEZ BANKALARININ ALTIN ALIMLARI İKİNCİ ÇEYREKTE DÜŞTÜ

Merkez bankalarının gerçekleştirdiği altın alımlarının ise ikinci çeyrekte, ilk çeyreğe kıyasla %39 azalarak 183 tona düştüğü kaydedildi. Bu durum, merkez bankalarının alım politikalarında bir yavaşlama yaşandığını gösteriyor.

MERKEZ BANKALARININ ALTIN ALIMLARI İLK YARIDA REKOR KIRDI

Buna rağmen, raporda düşüşe rağmen sağlıklı bir alım düzeyinin korunduğu değerlendirmesi yapılıyor. “İlk çeyrekteki alımlar da eklendiğinde, merkez bankalarının altın alımları yılın ilk yarısında 483 ton ile rekor seviyeye çıktı.” ifadesi yer alıyor.

Gelecek Beklentileri

“MERKEZ BANKALARININ ALTIN TALEBİ, GÜÇLÜ KALMAYA DEVAM EDECEK”

Gelecek dönemlerde merkez bankalarının altın talebinin güçlü kalmaya devam etmesi bekleniyor. Raporda, bu konuda şu ifadelere yer veriliyor: Yaptığımız ankette, merkez bankalarının rezervlerinde altın tutmasının başlıca nedenleri arasında güvenliğin birincil motivasyon olduğu görülüyor.

YILLIK ALIM TAHMİNLERİ BELİRSİZ

Raporda, anket sonuçları ve yılın ilk yarısında elde edilen veriler doğrultusunda, merkez bankalarının yıl boyunca altın alımlarını önemli oranda sürdüreceği öngörülüyor. “Merkez bankaları yine önemli bir yıllık toplama doğru gidiyor gibi görünürken, bunun önceki iki yılın hacimlerine eşit olup olmayacağı veya onları geçip geçmeyeceği henüz belli değil.” deniliyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
2024 İkinci Çeyrek Altın Talep Eğilimleri Raporu
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin