1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. 2024 Emekliler Yılı Kapsamında Yapılan Çalışmalar

2024 Emekliler Yılı Kapsamında Yapılan Çalışmalar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2024 Emekliler Yılı Çalışmaları

2024 Emekliler Yılı Çalışmaları

AA Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2024 Emekliler Yılı kapsamında yürütülen kapsamlı çalışmaları kamuoyuyla paylaştı. SGK tarafından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2024’ü “Emekliler Yılı” olarak ilan etmesinin ardından, bu yıl boyunca emeklilerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik çeşitli faaliyetlerin planlandığı belirtildi. Bu kapsamda, sağlıktan ulaşıma, sosyal imkanlardan kültürel etkinliklere kadar geniş bir yelpazede emeklilerin haklarını genişletmek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve SGK’nın koordineli bir çalışma yürüttüğü duyuruldu.

Ayrıca, tüm paydaşlarla gerçekleştirilen fikir alışverişlerinin sonuçları doğrultusunda, bazı faaliyetlerin tamamlandığı, diğerlerinin ise teknik detayların kesinleşmesi nedeniyle devam ettiği ifade edildi.

Tamamlanan Çalışmalar

Açıklamada, tamamlanan faaliyetler hakkında bilgiler paylaşıldı. Emeklilere yönelik kamu hizmetleri, haklar ve özel ayrıcalıkların yer aldığı bir web sitesi kullanıcıların erişimine açıldı. Ayrıca, ALO 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi’nde emeklilere öncelikli hizmet sunmak amacıyla “Emekli Danışmanı Uygulaması” devreye alındı. Bu uygulama ile günde ortalama 5 bin emekliye hizmet verildiği belirtildi.

  • 81 ilde emeklilere özel birçok alanda indirim anlaşması sağlanarak, 5 bin 500’den fazla yerel firmayla indirim anlaşması yapıldı.
  • İlk kez emekli olanlara Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kısa mesaj gönderilmesine yönelik bir sistem geliştirildi. Bugüne kadar emekli olan 40 bin 492 vatandaşa bu mesaj SMS olarak iletildi.

Promosyon Ödemeleri İki Katına Çıkarıldı

Yürütülen çalışmalar neticesinde, emeklilere verilen promosyon ödemeleri neredeyse iki katına çıkarıldı. Şu anda emeklilere bankalar tarafından 24 bin liraya kadar promosyon verildiği bildirildi. Ayrıca, bayram ikramiyesi tutarı artırılarak 3 bin liraya yükseltildi. Emeklilere her iki bayramda toplamda 6 bin lira ödeme yapıldı.

2024 Emekliler Yılı Kapsamında Yapılan Çalışmalar

SGK’nın merkez birimleri ve 81 il müdürlüğünde “Emekli Masası” uygulaması hayata geçirildi. Bu uygulama sayesinde emeklilerin talepleri, rehber personel aracılığıyla hızlı bir şekilde karşılanmaya başlandı.

  • PTTCELL tarafından emeklilere özel “Emekli Paketi” oluşturularak, uygun fiyatlı arama ve internet hizmetleri sunulması sağlandı.
  • TCDD’de, Emekliler Yılı’na özel olarak ana hat trenlerinde emeklilere yüzde 10 indirim uygulanmaya başlandı.
  • PTT Kargo’da emeklilere yönelik yüzde 20 indirim uygulanırken, PTT bünyesindeki misafirhanelerde de 2024 yılı içinde yüzde 50 indirim sunulması sağlandı.

Şehirler Arası Seyahatlerde Yüzde 15 İndirim

Emeklilere, şehirler arası seyahatlerde bilet ücretlerinde yüzde 15 indirim imkanı tanındı. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yapılan iş birliği sayesinde emeklilerin Gençlik ve Spor Bakanlığı tesislerinde, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü bünyesindeki yurtlardan bir ay boyunca ücretsiz faydalanmaları sağlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile gerçekleştirilen iş birliği sonucunda, kamu kurumlarının sosyal tesislerinde emeklilere yüzde 15 indirim uygulanmasına yönelik düzenlemeler yapıldı. Ayrıca, Türk-İş’e bağlı sosyal tesislerde emeklilere yüzde 30, Türk Metal’de yüzde 40, Koop-İş’te ise yüzde 30 indirim sağlandı.

“Emekli” banka ve kredi kartı uygulaması başlatıldı. Bu kapsamda, 16 bankayla iş birliği protokolleri imzalandı. Bu kartlarla emeklilerin kendilerine özel tanımlanan indirim ve ayrıcalıklardan yararlanabilecekleri belirtildi. Ayrıca, tasarlanan kartlarda Türkiye Yüzyılı logosu ve Emekliler Yılı logosuna yer verileceği, giyim, sağlık, market gibi temel ihtiyaçlarda özel indirimlerin yapılacağı kaydedildi.

2024 Emekliler Yılı kapsamında emeklilere özel indirim, ayrıcalık, fırsat ve kampanyalar sunmak amacıyla SGK, TROY ile işbirliğine gitti. 12 Haziran 2024 tarihinde SGK ile TROY arasında karşılıklı işbirliği protokolü imzalandı. Bu protokolle, TROY’un emeklilere özel indirim ve kampanya imkanları sağlayacağı ifade edildi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile yapılan iş birliğiyle, “Kuşaklararası Dayanışma ve Aktif Yaşlanma” temalı 3. yaş üniversitelerinin yaygınlaştırılacağı duyuruldu. Bu üniversitelerin, emeklilere “Emeklilik” döneminin bir son değil, hayat boyu devam eden öğrenme sürecinin başlangıcı olduğunu gösteren akademik bir eğitim modeli sunduğu belirtiliyor. Bu kapsamda SGK il müdürlüklerinin 41 üniversiteyle protokoller imzaladığı ifade edildi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
2024 Emekliler Yılı Kapsamında Yapılan Çalışmalar
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin