1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. 2023 Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu: Büyüme ve Potansiyel

2023 Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu: Büyüme ve Potansiyel

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DHA Türkiye e-Ticaret Ekosistemi Raporu Sonuçları Açıklandı

DHA Türkiye e-Ticaret Ekosistemi Raporu Sonuçları Açıklandı

2023 yılı itibarıyla Türkiye’de e-ticaret satış hacmi, bir önceki yıla göre yüzde 132 oranında büyüyerek 1.855 milyar TL’ye ulaştı. Bu yıl içinde neredeyse 6 milyar e-ticaret işlemi gerçekleştirildi. Rapora göre, Türkiye’deki e-ticaret büyümesi, 2020 yılından bu yana kesintisiz bir şekilde artış göstermektedir. 2023 yılındaki işlem sayısının yıllık büyüme oranı ise yüzde 23 olarak kaydedildi. Ortalama sepet büyüklüğü ise geçen yıla göre yüzde 108 artış göstererek 255 TL’lik bir artışla 492 TL’ye yükseldi.

Pandemi ile Birlikte Türkiye E-Ticareti Zirve Yaptı

Pandemi sürecinin ardından 2021 yılında Türkiye’de e-ticaret satış hacminin büyüme oranı yüzde 69 olarak gerçekleşirken, 2022 yılında bu oran yüzde 110’a yükseldi. 2023 yılı itibarıyla e-ticaret sektörü bir kez daha yüzde 132 büyüme göstererek 1.855 milyar TL’lik bir satış hacmine ulaştı. 2020-2021 ve 2021-2022 dönemlerinde e-ticaret işlem sayısı sırasıyla yüzde 45 ve yüzde 43 oranında büyürken, 2023 yılındaki işlem sayısının yıllık büyüme oranı ise yüzde 23 olarak belirlendi. Böylece 6 milyar adete yakın e-ticaret işlemi gerçekleşmiş oldu.

Türkiye’nin e-ticaret hacmi, dolar bazında değerlendirildiğinde, 2022-2023 yıllarında yüzde 64 büyüme göstererek 2023 yılı sonunda 78 milyar dolara ulaşmıştır.

GSYİH’nin Yüzde 6,8’i

Yaklaşık 1.9 milyar TL’lik hacim değeri ile Türkiye’deki e-ticaret faaliyetleri, 2023 yılı itibarıyla Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYİH) yüzde 6,8’ine karşılık gelmektedir.

Türkiye’deki Perakende E-Ticaret Hacmi

Türkiye’deki perakende e-ticaret hacmi, toplam perakende hacminden aldığı yüzde 18,3’lük pay ile dijital dönüşümün perakende sektöründe ne denli etkili olduğunu göstermektedir. E-ticaretin GSYİH’den aldığı payda devam eden artış trendi, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye’de e-ticaret sektörünün büyük bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu ortaya koymaktadır.

“Türkiye’de e-ticaret Açısından Hala Bir Potansiyel Bulunduğunu Söyleyebiliriz”

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, Türkiye’deki e-ticaret hacminin ABD doları bazında etkileyici bir büyüme performansı sergilediğini belirtti. Özellikle 2022-2023 arasındaki büyüme rakamlarının, paydaşlar için geleceğe dair umut verici bir tablo sunduğunu ifade etti. Ekmekçi, Türkiye’deki e-ticaret payının genel ihracat içindeki oranına kıyasla daha da artırılması gerektiğini vurguladı. E-ticaretin GSYİH’den aldığı pay artış göstermesine rağmen, Türkiye’de e-ticaret açısından hala büyük bir potansiyelin var olduğunu söyledi. Ayrıca, başta ülkemize gelen yabancı turistler olmak üzere yabancı müşterilere daha fazla ürün satma yollarını ve pazarları çeşitlendirme stratejilerini geliştirmek gerektiğini dile getirdi.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
2023 Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu: Büyüme ve Potansiyel
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin